Nedisciplina u javnim finansijama

Izvor: RTS, 14.Maj.2013, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedisciplina u javnim finansijama

Moraćemo da uspostavimo jaču finansijsku disciplinu, jer ekonomsku situaciju ne možemo da popravimo ukoliko svaki dinar iz budžeta ne iskoristimo na najbolji način, rekao ministar Mlađan Dinkić. Dao sam nalog da se obustave sva plaćanja iz budžeta prema korisnicima koji ne poštuju Zakon o ograničenju rokova plaćanja prema privredi, kaže Dinkić. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da podržava oštru politiku državne revizorske institucije, pošto postoji prilična nedisicplina u sistemu javnih finansija.

"Moraćemo da uspostavimo daleko jaču finansijsku disciplinu, jer bez nje nema ozbiljne države, a ekonomsku situaciju ne možemo da popravimo, ukoliko svaki dinar iz budžeta ne iskoristimo na najbolji način", rekao je Dinkić na okruglom stolu o koristima finansijske kontrole.

Dinkić je rekao da je dao nalog da se obustave sva plaćanja iz budžeta prema onim korisnicima koji ne poštuju Zakon o ograničenju rokova plaćanja prema privredi.

On je na okruglom stolu o koristima sistema finansijske kontrole podsetio da je taj zakon stupio na snagu 31. marta i da ove nedelje ističe rok za plaćanje od 45 dana i da se prati kako ministarstva sprovode taj zakon.

"Jedan deo budžetskih korisnika nije se prijavio u sistem, iako je dobio opomenu od Trezora. Juče sam dao nalog da oni koji nisu registrovani ne dobiju ni dinar, odnosno da im se obustave sva plaćanja", rekao je Dinkić.

Ministar građevinarstva Velimir Ilić kazao je da to ministarstvo ne duguje "ni jedan jedini dinar nijednoj putarskoj firmi, niti građevinskom preduzeću".

"Sve obaveze smo isplatili, samo nama duguju i u pretplati smo još oko 20 miliona evra i to su avansi koji su podignuti, a još nisu realizovani", kazao je Ilić.

Ilić je naglasio da su dugovanje prema putarima velika i da se procenjuje da iznose oko devet milijardi dinara i da su zbog toga skoro sve putarske firme u blokadama i stečajevima. On je dodao da Razvojni fond Vojvodine putarima duguje oko milijardu dinara, grad Beograd oko dve milijarde dinara, a lokalna uprava oko 1,9 milijardi dinara.

Predsednik opštine Loznica Vidoje Petrović rekao je da je Loznicajedna od retkih lokalnih samouprava koje uredno izmiruju svoje obaveze prema privatnom sektoru i da ukoliko ima neka dugovanja, ona su minorna.

On je naglasio da su se svi predstavnici javnog sektora čiji je osnivač grad Loznica registrovali u propisanom roku upravi za Trezor.

"Od 1. aprila Loznica primenjuje Zakon o rokovima plaćanja i u roku od 45 dana budžet grada izmiriće sve obaveze prema privatnom sektoru", kazao je Petrović dodavši da će se za dugovanja do 1. aprila postupati prema ranije sačinjenim ugovorima.

Predsednik DRI Radoslav Sretenović rekao je da je za vraćanje  poverenja građana u institucije i obezbeđenje preduslova za brži ekonomski rast i razvoj zemlje, neophodno da se stvore kredibilne, pouzdane, efikasne, transparentne i odgovorne institucije.

Sretenović je naglasio da je osnov za izgradnju takvih institucija, a što je i uslov ulaska Srbije u EU, uspostavljanje mehanizma interne finansijske kontrole u javnom sektoru, odnosno efikasno finasijsko upravljanje.

Prema njegovim rečima, stanje u internoj finasijskoj kontroli nije zadovoljavajuće, a to pokazuju izveštaji državnih revizora koji se u 119 od ukupno 144 izveštaja nisu uverili da je sistem interne kontrole uspostavljen na način da obezbeđuje poslovanje u skladu sa

propisima, internim aktima i ugovorima.

"Na osnovu provere uspostavljanja i funkcionisanja interne revizije u 2012. godini u 55 izveštaja kod subjekata koji imaju obavezu orrganizovanja interne revizije, državni revizori su utvrdili da je kod 17 subjekata organizovana, a kod 38 nije", kazao je Sretenović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.