Izvor: Radio 021, 15.Jun.2019, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIN: Oko 4,8 miliona građana neće dobiti ni dinar na ime dividendi Telekoma

Oko 4,8 miliona građana koji imaju besplatne akcije Telekom Srbije ove godine neće dobiti ni dinar na ime dividende, po osnovu dobiti iz 2018. godine, piše NIN.

Ovaj nedeljnik navodi, pozivajući se na izvore bliske Vladi i upravi Telekoma, da isplate neće biti ni naredne, "a verovatno i 2021. godine".

NIN piše da će teško iko uspeti da ubedi 4,8 miliona malih akcionara da postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << neki drugi razlog za neisplaćivanje dividendi od onog da je "njihove" pare neko već potrošio na kupovinu Kopernikus tehnolodžija, Avkoma, Radijus vektora i još nekoliko manjih kablovskih operatora.

Za njihovu je kupovinu do sada najprofitabilnija državna kompanija, krajem prošle i početkom ove godine, potrošila više od 300 miliona evra - Kopernikus je plaćen 195 miliona, Radijus vektor 108, a Avkom 12,5 miliona evra, podseća NIN.

Nedeljnik dodaje da će i država, kao većinski vlasnik, koja poseduje 58 odsto akcija, ove godine ostati uskraćena za četiri-pet milijardi dinara, jer je Telekom godinama unazad uplaćivao "lavovski" deo profita u državnu kasu. Svesni da je zaduženost Telekoma zbog akvizicija u relativno kratkom roku udvostručena, u Vladi su odustali od zahteva da Telekom više od polovine ostvarenog profita uplati u budžet, navodi NIN.

Kako otkrivaju izvori NIN-a, strategija je da se narednih par godina ne isplaćuje dividenda, dok se nivo duga ne smanji na podnošljiviji nivo.

NIN navodi da je Nadzorni odbor kompanije predložio Skupštini akcionara, u kojoj država ima većinu, da na sednici 26. juna donese odluku da sav profit ostane na računima Telekoma, kao neraspoređena dobit, "zlu ne trebalo", i to je ključni razlog što ove godine neće biti isplate dividendi. Nedeljnik navodi da je sa predstavnicima Vlade Srbije i Ministarstva finansija sve unapred dogovoreno i da su bilo kakva iznenađenja na Skupštini akcionara - isključena.

Povodom ove "strategije neisplaćivanja dividendi", kako piše NIN, u Telekomu su navodili i argumentaciju Fiskalnog saveta - da se prekine sa praksom uzimanja dela profita javnih i preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, pogotovo dok se zvaničnici hvale suficitom u budžetu.

U godini u kojoj se Vlada Srbije hvali najvećom realnom stopom rasta BDP u poslednjih deset godina - od 4,3 odsto, NIN piše da su prihodi Telekoma povećani za manje od jednog procenta, sa 88,2 na 88,7 milijardi dinara. NIN navodi i da je povećanje poslovnih rashoda osetno - sa 75,9 otišli su na 79,8 milijardi, dok su prihodi rasli upola sporije od potrošačkih cena. Zato je neto dobit smanjena za nešto više od 30 odsto (sa 14,5 na 10,2 milijarde dinara), navodi se u tekstu.

Istovremeno, konsolidovani neto dug Telekoma (sa zavisnim kompanijama u Crnoj Gori i BIH) je skoro udvostručen, piše NIN.

Kako se konstatuje u tekstu nedeljnika, takav dramatičan rast duga ne može biti ništa drugo nego posledica odluke Telekoma da se kod poslovnih banaka zaduži za više od 500 miliona evra zbog kupovine kablovskih operatora.

U odgovoru NIN-u, Telekom tvrdi da kupovina kablovskih operatora nije negativno uticala na ostvareni rezultat i da su, iako je neto dug porastao na 30,4 odsto, i dalje među najmanje zaduženim telekomunikacionim kompanijama na svetu.

NIN saznaje i da Kopernikus u prihodima sva četiri operatora učestvuje sa skoro 60 procenata, a ta kompanija je u poslednje dve godine, pre nego što ju je kupio Telekom, imala neto profit između skromnih jedan i po i tri miliona evra.

Autor: NIN, N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Telekom Srbija,   Besplatne akcije

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.