Izvor: Blic, 22.Nov.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogobrojni ribnjaci u sivoj zoni

Sudeći po propuštenim decenijama u kojima nije naplaćivala zakup zemljišta na kome se nalazi nekoliko ribnjaka u okolini Odžaka i Bača, država je izgubila ogromne prihode, jer oni verovatno nisu usamljen slučaj. Činjenica da je ove godine država povećala naplatu zakupnine državnog zemljišta za 30 odsto samo potkrepljuje tvrdnje u lokalnim samoupravama da su mnoge firme ubirale velike prihode od državne zemlje, a nisu plaćale ni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dinar za korišćenje.

– Ima ribnjaka koji su zasnovani kao društveno vlasništvo pre 40 godina, nikada nisu ušli u posed, pa nije postojao osnov da im država naplaćuje naknadu – kaže Nebojša Ilić iz odžačkog katastra. Bilo je ribnjaka koji imaju potrebne dozvole, građevinske i upotrebne već četrdesetak godina, ali nisu nikada uknjiženi u katastarske knjige. Da li je to urađeno namerno kako se državi ne bi plaćalo korišćenje zemljišta, sada je teško dokazati. Tako je u ovoj opštini bilo sve do 2008. godine, do privatizacije ribnjaka, koji sada plaćaju obaveze. Koliko je država izgubila za četrdeset godina, može se samo nagađati, a teško je i pronaći odgovorne koji su društvenim preduzećima gledali kroz prste.

Ova opština verovatno nije jedina s ovakvim problemima i, što je još važnije, ne zna se da li su i druge lokalne samouprave uvele red posle privatizacije, odnosno ove godine. A u Vojvodini ima ribnjaka na nekoliko desetina hiljada hektara. U opštini Odžak i Sekretarijatu za poljoprivredu Autonomne pokrajine Vojvodine kažu da odgovore treba da potražimo u Ministarstvu poljoprivrede.

U Upravi za zemljište Ministarstva poljoprivrede „Blicu nedelje" je rečeno da su postojali propusti u naplati naknada za korišćenje državnog zemljišta, ali da su preduzete mere i da je naplativost u poslednjih devet meseci povećana za 30 odsto. To samo potkrepljuje mišljenje lokalnih zvaničnika da je naplata bila niska. Istina, za njeno povećanje zainteresovane su i opštine jer deo kolača od oko 40 odsto ide u njihove budžete.

U opštinskoj upravi Odžaka kažu da iz ovakve situacije može proisteći i pitanje o zakonitosti poslovanja ribnjaka i da li ispravno prikazuju prinose ribe i uplaćuju PDV i koliko ribe ide na crno.

Milan Milašinović, iz Sekretarijata za poljoprivredu AP Vojvodine, kaže da je za ovo pitanje jedino nadležno Ministarstvo, koje uz logističku podršku opština zemljište izdaje na javnim licitacijama.

– Znam da neka ribarska organizacija može da ima više ribnjaka, a da li su neki neregistrovani, to ne mogu da kažem. Svi ribnjaci treba da plaćaju vodni doprinos, moraju da ispunjavaju vrlo stroge veterinarske uslove, da budu katastarski registrovani, ali ako nisu, ja ne mogu da kažem zašto nisu – kaže Milašinović, i dodaje da su pre devedesetih godina i mesne zajednice i opštine mogle da raspolažu nekim zemljištem i da ga izdaju u zakup.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.