Izvor: JUGpress.com, 19.Okt.2020, 19:59

Mladi i četvoročlane porodice u najvećem riziku od siromaštva

LESKOVAC

U 2019. godini stopa rizika od siromaštva iznosila je 23,2 procenta i u odnosu na 2018. niža je za 1,1 procenat.

Prema statistici, najvećem riziku od siromaštva bili su izloženi mladi, četvoročlane i jednoroditeljske porodice.

 Stopa rizika od siromaštva predstavlja procenat stanovnika,čiji je raspoloživi prihod ispod praga rizika, koji je prošle godine iznosio prosečno 19.381 dinar >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << po mesecu, za jednočlano domačinstvo.

Za domaćinstva sa dvoje odraslih i jednom detetom do 14 godina iznosio je 34.886, a za četvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje dece do 14 godina, 40.700 dinara.

Posmatrano prema uzrastu, lica mladja od 18 godina najčešće su bila izlošena riziku od siromaštva – 28.9% , mladi od 18 do 24 godine – 25,6%, a najnižu stopu rizika od siromaštva imale su osobe starije od 65 godina-21,1%.

Prema tipu domaćinstva i broju članova, na vrhu liste rizičnih od siromaštva su lica u porodicama sa dvoje odraslih i  troje ili više izdržavane dece- 51.9%, a odmah za njima osobe u jednoroditeljskim porodicama sa više izdržavane dece- 41,5%.

U zavisnosti od radnog statusa, kod starijih od 18 godina, najizloženiji riziku od siromaštva su bili nezaposleni- 47.5%, a najniža stopa zabeležena je kod zaposlenih kod poslodavca – 6,5 posto. Kod samozaposlenih stopa rizika je iznosila 25,9, a kod penzionera 17,2 procenta.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.