Izvor: B92, 02.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarka: Ne trošiti brzo rezerve

Beograd -- Ministrka finansija Diana Dragutinović i guverner NBS Radovan Jelašić slažu se da bi novac od prodaje NIS-a trebalo da doprinese stabilizaciji kursa dinara.

Dinar je danas ponovo oslabio. Srednji krus je 94,73 dinara za evro. Narodna banka Srbije je u petak intervenisala prodajom 45 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu zbog povećane tražnje za evrom. Od početka godine NBS je ukupno prodala 376,3 miliona evra kako bi sprečila prevelike dnevne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oscilacije kursa dinara.

Ministarka finansija Diana Dragutinović ne misli da bi u ovom momentu Narodna banka trebalo brže da troši devizne rezerve za stabilizaciju kursa dinara.

"Mi imamo adekvatan relativno komforan nivo deviznih rezervi, ali devizne rezerve su nešto što se troši i to nije vreća bez dna. Dakle, vi ih možete trošiti i one se troše, samo se ne troše dovoljno brzo i ja ne mislim da ih treba trošiti dovoljno brzo", rekla je ona, gostujući u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92.

Ministarka finansija očekuje da "Gasporm” danas uplati 400 miliona evra za kupovinu 51 odsto NIS-a. Uplata će biti izvršena preko Rajfajzen banke, koja za taj posao uzima proviziju od 20.000 evra.

Guverner Narodne banke Radovan Jelašić rekao je da će priliv tog novca biti značajan za odbranu kursa dinara i povećanje deviznih rezervi.

On je takođe najavio i nove dogovore sa Međunarodnim monetarnim fondom. Guverner Jelašić ističe da se kurs ne može beskonačno braniti samo deviznim rezervama, već da i Vlada mora da reaguje.

"Taj kurs je rezultat nečega, dakle, svega onoga što mi radimo i vi, naravno, možete sa deviznim rezervama da održite u jednom određenom vremenskom periodu, pitanje je, naravno, da li ćemo mi u tom vremenskom periodu još dodatno uspeti na neki način da stabilizujemo sistem, jer još jedanput - ako uzmemo pare od MMF-a, to je kredit, a kredit se vraća", rekao je on.

Guverner smatra da će teško moći da se isplati sadašnji nivo penzija, te da bi ih trebalo smanjiti jer se između trećine i četvrtine budžeta troši na transfere penzionom fondu.

"Vi ove godine imate isplatu penzija, a od ukupno isplaćenih penzija 40 odsto je trensfer iz bužeta, 60 odsto je ono što se uplaćuje na račun penzionog doprinosa. Dakle, te penzije ova država, ako se ovi pogoršani međunarodni uslovi nastave, teško da će moći isplatiti. Smanjite penzije upravo tako, ja znam da je to nepopularno", rekao je Jelašić.

Ministarka finansija se, međutim, s tim nije složila.

"Ja mislim zaista da u periodu krize ne treba praviti rezove i lomove i ne treba učiniti ništa čime bi krizu učinili dubljom, a da je pravo vreme za rezove i da učinite sve ono što niste učinili ranije, a ima dosta toga što nismo učinili ranije, onog trenutka kada privreda ponovo krene na svoju neku normalnu putanju", smatra Dragutinovićeva.

Ona je navela da bi država trebalo da podstiče potrošnju, a da bi prodaja "Telekoma" mogla biti jedna od opcija za veći priliv deviza.

Međutim, pre odluke na takav korak treba tražiti kredite od međunarodnih finansijskih institucija i tako neutralisati pad priliva kapitala, rekla je Diana Dragutinović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.