Mandel: Divim se Vladi Srbije

Izvor: S media, 21.Sep.2011, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mandel: Divim se Vladi Srbije

Dobitnik Nobelove nagrade u oblasti ekonomije, profesor Robert Mandel, kaže da se divi Vladi Srbije koja je uspela da ograniči dug na ispod 45 odsto BDP-a.

"Ipak, lično bih odredio 40 odsto, jer treba ostaviti bar pet odsto novca za nepredviđene hitne okolnosti kada je neophodno povećati javni dug", kaže on.

Direktore neće kažnjavati

Mendel navodi da bi "za Srbiju najbolje bilo da radi na postizanju balansiranog budžeta, da stabilizuje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dinar u odnosu na evro i dozvoli centralnoj banci da sledi politiku sistema valutnog odbora".

Vlada mora da uštedi 20 milijardi dinara

Ekonomista koji se smatra tvorcem evra kaže da je "najvažnije za Srbiju da ne ponovi greške koje su napravile Grčka i latinske zemlje gomilanjem programa pomoći koje porezi ne mogu u potpunosti da finansiraju. Ako se nacionalne penzije uvode ili proširuju, morate biti sigurni da možete da ih finansirate".

Zadužujemo se još milijardu evra

Na pitanje da li bi Srbija trebalo da pređe na evro što pre, on odgovara da "najvažnija odluka u vezi sa evrom jeste izbor odgovarajućeg vremena kada Srbija želi da njeni dinarski dugovi budu pretvoreni u evro dugove. Ukoliko iz nacionalnog ponosa Srbi odluče da zadrže dinar, mogu da dobiju većinu beneficija koje donosi evro bez odricanja od dinara".

Rubini: Vreme je da Grčka bankrotira

Na pitanje kako da dinar bude atraktivniji, Mandel odgovara da su kada je početkom 70-ih godina razgovarao sa predstavnicima Centralne banke Jugoslavije u Beogradu, i njegovog prijatelja Miltona Fridmena pitali slično pitanje.



"On je tom prilikom odgovorio: 'Stabilizujte dinar u odnosu na nemačku marku'. Odgovor je dočekan sa velikim čuđenjem, a kada su ovog zagovornika fleksibilnog kursa pitali za objašnjenje rekao je: 'Zato što (Zapadna) Nemačka ima bolju monetarnu politiku od vas'”
, kaže Mandel.

(Blic, Politika, Pres foto:Blic)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.