Lepe vesti za srpsku ekonomiju: Evropski bankari svrstali dinar među NAJSTABILNIJE VALUTE

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2020, 11:10

Lepe vesti za srpsku ekonomiju: Evropski bankari svrstali dinar među NAJSTABILNIJE VALUTE

Inostrani stručnjaci za valutna tržišta ocenili su da je naša valuta jedna od najstabilnijih u svetu

Stručnjaci austrijske bankarske grupe za valutna tržišta ocenili su da je srpski dinar "jedna od najstabilnijih valuta na svetu" u analizi kretanja deviznih kurseva nacionalnih valuta zemalja Centralne i istočne Evrope (CIE) prema evru.

U izveštaju se navodi da fraza "nemojte se boriti protiv centralne banke" dobro ilustruje kretanja na deviznom tržištu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Srbiji.

Analitičari ističu da je dinar jedna od najstabilinijih valuta u svetu od početka godine, te da je Narodna banka Srbije u prvih pet meseci 2020. godine intervenisala neto prodajom deviza u iznosu od 875 miliona evra, što čini 6,1 posto ukupnih deviznih rezervi.

Takođe ocenjuju da NBS ima "pregršt" municije (u smislu deviznih rezervi), i da očekuju da se deprecijacijski pritisci u narednom periodu postepeno smanje.

Kao argumente, koji idu u prilog njihovim očekivanjima, navode stabilnu makroekonomsku sliku Srbije, stabilan priliv stranih direktnih investicija i atraktivan nivo realnih prinosa na državne obveznice.

U izveštaju je dat grafički prikaz kretanja kursa EUR/RSD, kao i projekcije austrijskih analitičara koji očekuju nastavak relativne stabilnosti kursa dinara u narednom periodu. Vremenski horizont prognoze obuhvata period do sredine 2021. godine.

U analizi, koja je između ostalog obuhvatila i kretanje kursa mađarske forinte, češke krune, poljskog zlota, analitičari su upozorili da kursevi valuta zemalja CIE nisu imuni na globalne promene raspoloženja i da bi stoga investitori trebalo da prate i vesti u vezi sa pandemijom korona virusa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Austrijanci svrstali dinar među stabilne valute

Izvor: Kamatica.com, 03.Jul.2020

Inostrani stručnjaci za valutna tržišta ocenili su da je naša valuta jedna od najstabilnijih u svetu..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.