Kurs evra sutra niži za 50 para

Izvor: B92, Tanjug, 21.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurs evra sutra niži za 50 para

Beograd -- Srbijagas je predložio poskupljenje gasa od oko 18 odsto, potvrdio je za B92 direktor tog preduzeća Dušan Bajatović.

Bajatović je kazao da je Srbijagas uradio kalkulaciju po kojoj bi sadašnja cena gasa trebalo da bude veća za 18 procenata i Agenciji za enrgetiku predložio toliko poskupljenje. Prema njegovim rečima, odluku vlade o traženom poskupljenju gasa očekuje za desetak dana.

Agencija za energetiku Srbije dobila je zahtev Srbijagasa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za poskupljenje gasa, razmatra ga i za nekoliko dana doneti odluku da li je on prihvatljiv ili ne. "AERS će dati svoje mišljenje na predlog Srbijagasa za poskupljenje gasa, ali konačnu odluku o poskupljenju tog energenta doneće Vlada Srbije", rečeno je u Agenciji za energetiku.

Bajatović je naglasio da bi gubitak Srbijagasa, ako gas ne poskupi, iznosio između šest i sedam dinara po kubnom metru i da su za investicije u gasnu infrastrukturu i završetak skladišta Banatski Dvor neophodne veće cene gasa.

On je kazao da u Srbijagasu smatraju da je poskupljenje gasa najbolje rešenje, dodajući da dve mogućnosti, koje još postoje za obezbeđenje novca, nisu realne. Jedna je da vlada interventno obezbedi novac, koji, kako je rekao, ne veruje da ima, a druga je zaduživanje kompanije koje bi Srbijagas dovelo u situaciju da ne može da servisira tekuću nabavku gasa.

"Odluku vlade o eventualnom poskupljenju očekujem za 10 dana, ali sumnjam da vlada ima 150 miliona evra da u potpunosti subvencioniše gubitak Srbijagasa, jer bi u tom slučaju moralo doći do rebalansa budžeta", rekao je on.

Bajatović je ponovio da su dugovi u poslovanju Srbijagasa posledica, pre svega, niske cene gasa i dodao da se pojeftinjenje gasa iz uvoza od Nove godine neće ni osetiti u Srbiji, zbog slabljenja dinara prema dolaru.

Procedura nalaže da Srbijagas povećanje cena zatraži od Agencije za energetiku, koja proverava opravdanost troškova i odobrava iznos poskupljenja, a konačnu odluku odnosi Vlada Srbije.

Bajatović je rekao i da će na današnjem Savetu za infrastrukturu jedna od tema biti i podzemno skladište gasa Banatski Dvor, jer se pitanje njegovog završetka mora rešiti. Predlog Srbijagasa biće, kako je dodao, da skladište bude završeno do kraja juna i da onda počne njegovo punjenje, kako bi bilo potpuno operativno za sledeću zimu.

Bajatović je ranije kazao da je za završetak skladišta potrebno 22 miliona evra, a za punjenje gasom dodatnih 100 miliona dolara. "Očekujem da Nacionalni savet za infrastrukturu danas donese stratešku odluku o brzom završtku Banatskog Dvora i da Srbijagas bude nosilac tog posla, kao i da se za sve subjekte i učesnike u tom poslu precizno utvrdi odgovornost", istakao je Bajatović.

On je naglasio da bi trebalo do juna da budu završeni svi tenderi, nabavke i ugovori, kao i da se formira zajedničko preduzeće sa Rusima i da do početka naredne grejne sezone to skladište bude i napunjeno. "U Banatskom Dvoru mora da se uradi dvosmerni gasovod visokog pritiska koji bi omogućio efikasnije korišćenje postojeće opreme, na čemu se i radi", rekao je direktor Srbijagasa.

Bajatović je rekao da Banatskom Dvoru nedostaje još jedan kompresor i istakao da ne traba čekati još godinu i po da se on isporuči po regularnoj proceduri. "Komresor treba obezbediti što pre kod ruskih ili nemačkih partnera, a Srbijagas za njegovu kupovinu predlaže kreditno zaduženje", naveo je Bajatović.

On je objasnio da bi time bilo moguće do kraja juna tehnički završiti radove na Banatskom Dvoru, a kapacitet utiskivanja bi bio od tri do 3,5 miliona gasa dnevno, dok bi prizvodnja iznosila oko šest miliona kubika gasa dnevno.

Kapacitet Banatskog Dvora u prvoj fazi približio bi se količini od oko 300 miliona kubika, a sredstva za ta ulaganja bi iznosila oko 21,8 miliona evra, koja treba da budu obezbedjena iz Nacionalnog investicionog plana, Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, eventualno iz budžeta Srbije i iz kredirnih zaduženja Srbijagasa, objasnio je Bajatović.

Bajatović je podsetio da Srbija posle gasne krize 2006.nije preduzela ništa po pitanju Banatskog Dvora i da je prošle godine to skladište punjeno sa oko 108 miliona kubika gasa, a da Srbija nije imala strateške rezerve tog energenta u skladištima u vreme gasne krize. Prema njegovim rečima, za 45 godina, koliko postoji snabdevanje Srbije gasom, nikada se nije desilo u Evropi da isporuke budu potpuno obustavljena.

On je naveo da postoje dve mogućnosti kada je reč o punjenju Banatskog Dvora - rebalansom budžeta treba obezbediti 30 do 50 miliona dolara, a oko 30 miliona dolara moglo bi se obezbediti učešćem lokalnih samouprava i delom da se zaduži Srbijagas. Druga mogućnost je, kako je objasnio, dogovor sa Gaspromom da nam ustupi izvesne količine gasa koje bi u Srbiji skladištili kao komercijalne količine Gasproma, jer bitno je da su rezerve gasa u Srbiji i da u vanrednim situacijama raspolažemo njima.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.