Izvor: Blic, 08.Avg.2010, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krive su krave

Počele su nestašice mleka. U „Imleku“ kažu da je krivac vreme, odnosno krave koje po velikim vrućinama daju manje mleka. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da su nestašice veštačke, šta god to značilo, a da su oni i ove godine nastavili da daju pomoć svim poljoprivrednicima.

A pomoć se sastoji u subvencijama od dinar i po za litar mleka, koliko dobijaju naši farmeri i pri tom su te subvencije neredovne. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Farmeri u okruženju dobijaju znatno više, čak do deset puta.

Iz Ministarstva još poručuju da su krivci i mlekare, koje bi, po njima, trebalo da plate veću otkupnu cenu i tako pomognu farmerima, a ne da ovi, da bi uštedeli, daju kravama manje hrane, pa one zato donose manje mleka.

Sve je dakle jasno – krive su i krave, i farmeri koji ih ne hrane dovoljno, i vreme i mlekare. Samo država tu ništa nije zabrljala.

Tek, broj farmi je ove godine manji 20 odsto u odnosu na prošlu, svi svima duguju – trgovci ne plaćaju mlekarama, mlekare farmerima i tako ukrug.

Mi ćemo sada verovatno da uvezemo neke količine da bi država ispunila obećanje da će svim sredstvima sprečiti nestašice (ove koje su već počele).

Stručnjaci upozoravaju da za povećanje premija nema šanse, jer u budžetu za to nema para, a čak i da naredne godine subvencije budu veće, a seljaci dobiju stimulacije za savremeniju proizvodnju, i tada bi za oporavak stočnog fonda i stabilno snabdevanje bile potrebne najmanje dve godine.

Do tada računajte na mleko u prahu, praktično je, a i nosi u sebi dozu nostalgije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.