Kako se troši novac od ekoloških taksi

Izvor: RTS, 11.Okt.2017, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se troši novac od ekoloških taksi

Sve lokalne samouprave imaju Fondove za zaštitu životne sredine, neretko u njima su porpilične sume novca. Izmenama Zakona o budžetskom sistemu od pre dve godine opštine i gradovi više nisu u obavezi da novac prikupljen od naknada za zaštitu životne sredine namenski troše. Mnogima od tada ekološki dinar sada služi za krpljenje rupa u lokalnim budžetima. Malobrojni su oni koji to ne rade.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Opština Paraćin 20 miliona dinara prikupljenih od ekološke takse u ovoj budžetskoj godini utrošiće za zaštitu priobalja reke Crnice od erozije. Ranije sredstva su korišćena za sanaciju divljih deponija, za nabavku opreme za prikupljanje i obradu komunalog otpada.

Republika je, kažu u opštini Paraćin, u poslednjih pet godina budžete lokalnih samouprava smanjila za 30 odsto, tako da razumeju opštine koje eko fondove troše za druge svrhe.
"U našoj opštini nije bilo prenamene tih sredstava do sada, zakon to dozvoljava od pre dve godine i mnoge opštine zbog potpunog kolapsa finansiranja lokalnih samouprava u Srbiji koriste ta sredstva za neke druge namene, ali mi nismo to činili, jer prosto nije bilo potrebe, kaže Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin.
Nevladin ekološki sektor oštro je protiv prenamene eko fondova i podseća da ulaganje u zaštitu životne sredine nije trošak, već investicija u zdravlje nacije. Poglavlje 27 o pridruživanju predviđa ulaganja od najmanje 11 milijardi evra u sisteme za prečišćavanje otpadnih voda, reciklažu otpada i druge ekološke namene, a većina tih investicija obaveza je lokala. Zato smatraju da je prenamena taksi loše rešenje.
"Na taj način je potpuno obesmišljen rad i budžetskih fondova za životnu sredinu i onda dolazimo u jednu situaciju koja je krajnje kontradiktorna da država ima obavezu da reši probleme životne sredine, a da pre svega ministarstvo finansija nije prepoznalo taj značaj i dozvolilo je da se sredstva nenamenski koriste", kaže Vladimir Janković, ekološka organizacija "Unikop".
Prenamena ekoloških fondova je iznudjen potez, kažu u lokalnoj administraciji Paraćina, i način da se smanji pritisak na opštinske i gradske budžete. Kad je kasa prazna prva izgleda strada upravo ekologija.
rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221



Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.