Kako se postaje vlasnik zemljišta?

Izvor: B92, 25.Apr.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se postaje vlasnik zemljišta?

Beograd -- Zakon o planiranju i izgradnji predvideo je da korisnici zemljišta mogu postati vlasnici uz plaćanje tržišne vrednosti tog zemljišta.

U praksi se pokazalo kao moguće da na osnovu procene tržišne vrednosti onaj ko je bio korisnik ne mora da plati ništa da bi postao vlasnik.

Iako je zakon predvideo da je za tržišnu procenu zadužena Poreska uprava, ova institucija se u procesu konverzije rukovodi podzakonskim aktima, pa angažuje sudske veštake koji cene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koliko neka zemlja u Srbiji vredi.

Tako se desilo da je privatnoj kompaniji Delreal određeno da ne treba da plati ni dinar za vlasništvo nad 15 hektara atraktivnog zemljišta pored autoputa.

Prema istraživanju Insajdera, kada bi se vlasništvo nad zemljištem naplaćivalo prema cenovniku Poreske uprave, po kome svi građani Srbije plaćaju poreze, u budžet bi se slili milioni evra.

Na osnovu procene veštaka, tržišna vrednost kvadratnog metra zemljišta u bloku 53 na novom beogradu iznosi oko 50 evra, dok prema proceni Poreske uprave u sličnoj urbanističkoj zoni zemljište vredi 8 puta više. Kada se procena veštaka primeni na oko 15 hektara, to zemljište vredi ukupno oko 8 miliona evra.

Da su se primenjivali parametri Poreske uprave, ukupna vrednost zemljišta bila bi čak 60 miliona evra. S obzirom na to da je kompanija Delreal do sada platila korišćenje zemljišta oko 9 miliona evra, prema proceni veštaka ova kompanija sada može da besplatno postane vlasnik zemljišta. Da su se koristili standardi Poreske uprave, Delreal bi u budžet morao da uplati više od 50 miliona evra.

U Poreskoj upravi kažu da nije njihova dužnost da proveravaju procenu veštaka, već samo da je konstatuju i o tome sačine zapisnik.

"Svaki zapisnik koji sačini Poreska uprava na osnovu ovih dokumenata ne znaci da ce rezultirati donosenjem resenja od nadležnih organa koji nisu u nadležnosti Poreske uprave, već su to organi koji su pri opštinama, ne znači da će se doneti rešenje takvo. Taj nadležni organ može ga doneti, a može iz nekih razloga da ospori vestakovu procenu tog zemljista i jednostavno to zemljište onda neće proći kroz konverziju koja je propisana zakonom i uredbom" , kaže Zoran Vasić iz Poreske uprave.

Ko je odgovoran?

U Poreskoj upravi kažu da je sekretarijat za imovinsko pravne poslove Beograda nadlezan da utvrdi konačnu ocenu koju neko treba da plati da bi postao vlasnik nad zemljištem. Međutim, u Sekretarijatu novinari b92 već dve nedelje ne uspevaju da dobiju odgovor na ovakve tvrdnje Poreske uprave.

S druge strane u nadležnom ministarstvu odgovornost vraćaju na Poresku upravu, i tako je krug zatvoren.

Savet za borbu protiv korupcije tvrdi da konverzija otvara prostor za sistemsku korupciju i da korist imaju isključivo biznismeni. U Ministarstvu za prostorno planiranje smatraju da zakon jasno propisuje nadležnosti svih organa u postupku konverzije.

Prema rečima Aleksandre Damnjanović iz ovog ministarstva cilj propisivanja norme bio je da svi koji nisu platili građevinsko zemljište ili ga nisu platili po realnoj ceni, plate zemljište, odnosno plate tu razliku koju nisu platili kada su stekli pravo korišćenja.

Na pitanje novinara B92 da je Delreal samo jedan primer i da li je moguće da biti još ovakvih primera, Damnjanović je navela da je vrlo teško davati ocene na pojedinačnom primeru jer nema uvid u spise predmeta.

Kada dosadašnji korisnici postanu vlasnici, moći će da prodaju zemljište, ali tada će cenu određivati tržište, pa će po svemu sudeći, mnogi na ovom poslu zaraditi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.