KRASTAVAC I PAPRIKA OJAČALI DINAR!

Izvor: Kurir, 17.Jan.2012, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRASTAVAC I PAPRIKA OJAČALI DINAR!

Voće i povrće značajno je pojeftinilo u decembru

BEOGRAD - Visinu inflacije u 2011. od sedam odsto opredelila je deflacija na kraju te godine koja je iznosila 0,7 odsto, za šta je najzaslužnije pojeftinjenje voća i povrća u decembru.

"Najzaslužniji faktor za registrovanu deflaciju je pojeftinjenje voća i povrća, u decembru za 12 odsto u odnosu na novembar", istakla je Gordana Vukotić-Cotič iz biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Ona je rekla i da je "voće i povrće u decembru i ranijih godina umelo da pojeftini, ali nikada u toj meri".

Celokupan pad cena voća i povrća uticao je na ukupan pad cena od 0,6 odsto, a najviše su pojeftinili svež krastavac, paprika i paradajz, navela je.

Prema rečima ekonomiste Miladina Kovačevića, u narednom periodu pre treba očekivati deflaciju, nego inflaciju.

On se složio sa Vukotić-Cotič da je pad cena voća i povrća uticao na smanjenje inflacije, ali je naveo da ni ostale cene nisu rasle, što je logična posledica pada tražnje i prometa.

"Prema onome što pokazuju dosadašnji tokovi kretanja inflacije i tražnje, pa i proizvodnje u ovom periodu, na kratak rok od tri ili šest meseci pre možemo očekivati deflatorne pritiske, koji su de fakto već prisutni", rekao je Kovačević.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.