Jelašić: Dogovor jača dinar

Izvor: B92, 31.Mar.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Dogovor jača dinar

Jelašić ispred zgrade NBS (Beta, arhiva)

Beograd -- Radovan Jelašić izjavio da je veoma važno da Vlada Srbije i MMF postignu dogovor o načinu na koji će biti obezbeđen nedostatak sredstava u budžetu.

"To se mora dogoditi najkasnje do kraja ove i tokom sledeće nedelje", rekao je guverner NBS i naveo da je najvažnije da dogovorene mere budu neinflatorne.

Jelašić je izjavio da je veoma važno da Bord direktora MMF-a odobri aranžman sa Srbijom već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << početkom maja da bi prva sredstva od te međunarodne finansijske institucije mogla da povuče već sredinom maja i tako održi makroekonomsku stabilnost.

Čim bude na snazi aranžman sa MMF-om, očekuje se da će doći do jačanja dinara, kazao je guverner NBS.

"Sve mere koje Vlada preduzme moraju da se sprovedu pre nego što Bord MMF-a odobri aranžman, tako da je vreme jako važan faktor i najvažnije je da dogovorene mere budu neinflatorne", istakao je Jelašić.

Bilo koja mera, za koju se Vlada odluči, biće oštra i teška za sprovođenje, bez obzira da li se radi o uvođenju solidarnog poreza ili o smanjenju izdataka ministarstava, ukazao je guverner NBS.

On je naveo da će u obezbeđenju nedostajućih sredstava u budžetu povećanje poreza na dodatu vrednost biti krajnja mera, u slučaju da se druge mere ne pokažu kao dovoljno efikasne i upozorio da bi povećanje akciza sigurno delovalo inflatorno.

U slučaju da neko izgubi posao u državnoj administraciji, vrlo teško će u kriznim uslovima naći posao u privatnom sektoru, tako da je smanjenje administracije trebalo sprovesti ranije, ocenio je guverner NBS.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.