Izrabljivanje mališana u Guči

Izvor: B92, 20.Avg.2010, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrabljivanje mališana u Guči

Beograd -- U senci događaja na 50. saboru trubača, devojčice, od kojih jedna ima tek četiri godine, gotovo gole igraju na ulicama Guče i prosjače, piše "Blic".

Devojčice igraju po stolovima, uvijaju se i provlače oko pijanih gostiju kako bi im ovi u džep suknjice ili kartonsku kutiju ubacili neki dinar.

Jedna od njih zove se Silvija, ima šest godina i došla je iz Lajkovca. Kaže da je preksinoć >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << igrala u nekoliko kafana, malo ispred, na ulici i dodaje da je ugrožavaju velike devojke, plesačice.

Na pitanje gde su joj roditelji, pokazuje rukom na majku koja nedaleko od nje s bebom u naručju čeka novac.

„Moram da igram, treba nam novac za život. Znaš kako sam naučila trbušni ples? Sve sama. Šta ima veze. Ne pipkaju me, neko me tera, kaže - beži, dete, napolje. A ja igram bolje nego one velike devojke", kaže šestogodišnja devojčica.

Sa njom je i Kristina iz Šopića.

„Blic" piše da ove, kao i druge maloletnice koje za novac plešu po ulicama Guče, ne znaju da pišu i čitaju, niti znaju zašto postoji Sabor trubača, a pogotovo nisu čule za dečja prava.

Ovu oskudno odevenu decu kafedžije mahom teraju van lokala. Vlasnici i konobari kažu da "ne žele bilo kakve probleme sa maloletnicima", u ovom slučaju pravom dečurlijom.

Međutim, iako se ubrzo nađu na ulici, deca pokušavaju ponovo da uđu tamo gde sviraju trubači jer je tamo novac.

„Blicu" je u beogradskoj policiji rečeno da decu na prošnju najčešće primoravaju roditelji ili rođaci, koji kontrolišu kako ona rade i uzimaju sav novac koji im prolaznici udele.

„Za njihove roditelji to je najlakši način zarade. Dešava se i da roditelji u jeku sezone odvedu decu na primorje ili u turističke centre i primoraju ih da prose od turista. Cela zarada te dece ponovo završava kod očeva, majki ili rođaka. Proteklih godina policija je razotkrila i slučajeve u kojima su roditelji prodali decu", kažu u beogradskoj policiji.

Kafedžije pričaju da do ove godine tako mala deca nisu igrala po stolovima i da je strašno to što se dozvoljava.

Na ulicama ih gosti Sabora mahom izbegavaju. Mada ima i onih, oduzetih od alkohola, koji prosto pritrče, podignu ih, zavrte u vazduhu i spuste na zemlju. Stariji ljudi ih sažaljivo posmatraju, ali niko ništa ne preduzima.

Organizatori najveće trubačke fešte u zemlji i svetu pozivaju se na policiju koja bi trebalo da reaguje u ovakvim situacijama.

Saobraćajni policajci objašnjavaju da to "nije njihov deo posla", a oni pripadnici MUP zaduženi za javni red i mir na ulicama Guče kažu da "nemaju nikakve instrukcije po pitanju maloletnih igračica".
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.