Gorivo jeftinije za dinar i po?

Izvor: S media, 09.Jul.2009, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo jeftinije za dinar i po?

Gorivo bi u Srbiji od narednog utorka posle deset uzastopnih poskupljenja moglo da pojeftini za oko 1,5 dinara po litru. Benzin bi tako umesto 103,70 koštao 102,20 dinara za litar, dok bi evrodizel umesto 100,90 koštao 99,40 dinara po litru.

Prema jučerašnjem kretanju cene nafte na svetskim berzama, koja je od protekle promene cena kod nas pojeftinila na 62 dolara za barel, derivati bi konačno u Srbiji od naredne nedelje mogli da budu nešto jeftiniji. Novi presek cena goriva >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Ministarstvo energetike će najverovatnije napraviti u ponedeljak, pa je moguće da do tada nafta i više pojeftini.

Od početka godine gorivo je kod nas poskupelo 10 puta, što zbog povećanja akciza, što zbog poskupljenja sirove nafte. Poslednja promena cenovnika na pumpama bila je 27. maja kada su derivati u proseku poskupeli za oko 3,5 dinara po litru. U međuvremenu, razgovori predstavnika ministarstva, naftaša i Naftne industrije Srbije oko nove formule obračuna cena i poskupljenja cene prerade su nastavljeni, a rok da sve strane postignu dogovor je kraj jula. Vrlo je verovatno da će u najskorije vreme biti dogovora oko skuplje cene prerade, koja bi maloprodajnu cenu goriva mogla da podigne za dinar i po do dva.

S druge strane, Ministarstvo energetike razmatra i promenu formule za obračun cena goriva, koja bi ubuduće trebalo da bude kombinacija praćenja cena sirove nafte i cena naftnih derivata u regionu. Ipak, kako nezvanično saznajemo, Ministarstvo finansija odbilo je ovaj predlog, pa je donošenje nove uredbe o cenama derivata neizvesno, bar u skorije vreme.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.