Evro vredi 92,1 dinar

Izvor: B92, 10.Feb.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro vredi 92,1 dinar

Beograd -- Dinar je oslabio prema evru za 0,25 odsto i zvanični srednji kurs iznosi 92,0966 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Narodna banka Srbije nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu u ponedeljak. Srpska centralna banka je od početka godine na međubankarskom tržištu, na kojem se formira kurs dinara, prodala 425,2 miliona evra.

Evro vredi oko 23 pare više nego juče, kada je zvanični srednji kurs bio 91,8676 dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za evro. Dinar je ove godine najslabiji bio 28. januara, kada je kurs bio 96,34 dinara za evro, a najjači je bio prvog radnog dana u godini, 5. januara, kada je srednji kurs bio 89,54 dinara za evro.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je ocenio da više neće biti velikih oscilacija kursa dinara, da će se kurs stabilizovati i da može pasti i ispod 90 dinara za evro.

Dinkić je kazao da će padu kursa dinara doprineti kreditna aktivnost banaka, koja ponovo treba da se pokrene posle usvajanja poslednjih mera Vlade za ublažavanje efekata ekonomske krize.

"Kurs je stabilizovan i verujem da smo početkom februara i definitivno izašli iz valutne krize. Do skoka evra došlo je zbog ekonomske krize, jer su banke generalno prestale da daju kredite, manje deviza je dolazilo u Srbiju i zato je dinar pao", rekao je Dinkić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.