Ekonomisti savetuju guvernera da oslabi dinar

Izvor: Politika, 26.Apr.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomisti savetuju guvernera da oslabi dinar

Zašto je za građane dobro ono od čega im se diže kosa na glavi stručnjaci objašnjavaju rečima „bolje da sada platimo tu cenu, jer ovakvom politikom država ide ka bankrotsvu”

Najveći izazov za novog guvernera biće da ne dozvoli da dinar ojača, ovako u najkraćem glasi zaključak sa jučerašnjeg Pres kluba u Medija centru na kome su učestvovali ekonomisti Stojan Stamenković, Miodrag Zec i Vladimir Vučković. A zašto je za građane dobro ono od čega im >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se diže kosa na glavi, najjednostavnije je objasnio Vladimir Vučković:

– Zato što je bolje postepeno napraviti prilagođavanje preko kursne liste, nego da nastavimo sa dosadašnjom praksom da jak dinar pogoduje uvoznicima, da sve više uvozimo, više se zadužujemo i postajemo sve veći dužnici. To vodi bankrotstvu države – objasnio je Vučković zašto je, kao stručnjak zabrinut, kad evro pada.

U Poljskoj je, kaže on, tamošnji guverner intervenisao na tržištu da bi zlot, njihova nacionalna valuta, oslabio. I ministar finansija je to podržao, dodao je Vučković.

– Dinar ovih dana jača i mene brine zašto naš guverner ne interveniše na deviznom tržištu da to spreči – iskren je Vučković.

Da je bolje da sada platimo tu cenu, slažu se i profesori Stamenković i Zec. Prema njihovim rečima, novi guverner bi trebalo da vodi monetarnu politiku kojom će sprečiti da se devizne rezerve koriste za veštačko jačanje domaće valute.

Profesor Miodrag Zec istakao je kako trenutna vrednost dinara ne odgovara snazi domaće ekonomije i ne može da podstakne proizvodnju i izvoz.

– Bez toga je nemoguć privredni oporavak. Kod nas je stvoren takav sistem u kome se dužnici nagrađuju i sad se od novog guvernera očekuje da izmisli kamen mudrosti. Zbog toga je preduzetnička klasa u problemu i zato su njihovi bilansi rahitični – kazao je Zec i zamerio što se veliki priliv kapitala, pre krize, nije koristio za vraćanje dugova zemlje.

Za razliku od mnogih stručnjaka koji misle da bi prenošenje dela nadležnosti sa guvernera na Savet NBS bilo dobro, Vladimir Vučković, misli drugačije.

– Opasno bi bilo da se izmenama Zakona o NBS to omogući, jer bi vlast predlagala spoljne članove Saveta i time uticala na vođenje monetarne politike – upozorio je Vučković

Stamenković je zabrinut jer su prethodih godina potrošnja i plate rasle mnogo brže u poređenju sa onim što stvaramo, odnosno bruto domaćim proizvodom.

–Za održiv rast domaće privrede neophodne su godišnje investicije od najmanje pet milijardi evra – uveren je Stamenković.

Iako je vlada najavila da će se okrenuti novom modelu rasta, jer stari nije nije valjao, zbog iznenadne odluke o prodaji „Telekoma” Stamenković ne veruje u njihovu rešenost.

– Bojim se da bez obzira na to što sada ističu kako neće prodavati EPS da se i tu ne predomisle kad sredstva od prodaje nacionalne telekomunikacione kompanije ne presuše – kazao je Stamenković.

Svu trojicu brine kako će novac od prodaje „Telekoma” biti potrošen, bez obzira na to što je vlast obećala kako će se osnovati poseban fond za infrastrukturne projekte.

– Vrlo opasno bi bilo da se izađe u susret zahtevima krupnih kapitalista i da se novac od prodaje Telekoma troši na reindustrijalizaciju. To znači da treba da se proda profitabilno preduzeće kako bi se novac potrošio za pokretanje proizvodnje u neprofitabilnim firmama u nerazvijenim područjima. To znači da pomoć krupnih kapitalista nije besplatna, kao što kažu, već vrlo skupa – kazao je Vučković i ponudu privrednika opisao kao neukusnu.

A. Nikolić

[objavljeno: 27.04.2010]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vladimir Vučković: Brine me što guverner ne interveniše

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Apr.2010, 08:55

BEOGRAD - Najveći izazov za novog guvernera biće da ne dozvoli da dinar ojača, ovako u najkraćem glasi zaključak sa jučerašnjeg Pres kluba u Medija centru na kome su učestvovali ekonomisti Stojan Stamenković, Miodrag Zec i Vladimir Vučković.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.