Drumovi prazni, niko nema para za gorivo

Izvor: Blic, 20.Sep.2012, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drumovi prazni, niko nema para za gorivo

U Srbiji je ove godine u odnosu na lane zabeležen pad prometa goriva za deset procenata. Za koji dan se očekuju pojeftinjenja od 1,5 do tri dinara po litru, a ukoliko se dinar stabilizuje na ovom nivou, moguć je i drugi talas sniženja, poručuju iz Udruženja benzinskih stanica Srbije. Ipak, činjenica je da se nikada nije manje vozilo nego sad.

Razloge za sve veći pad prometa goriva na stanicama širom Srbije najbolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ilustruje podatak da je, primera radi, ovog leta potrebno oko 1.500 dinara više u odnosu na prošlu godinu da bi se napunio rezervoar evrodizela. To bi značilo da sada može da se pređe oko 100 kilometara manje na otvorenom sa novcem sa kojim je lane moglo da se sipa do vrha rezervoara.

U Udruženju benzijskih stanica Srbije kažu da je i u okruženju evidentan pad prometa goriva, koji u Srbiji iznosi oko deset procenata, ali ističu da je gorivo u Srbiji jeftinije nego u zemljama okruženja.

Uprkos tome, građanin Srbije sa prosečnim primanjima može da kupi skoro dva puta manje goriva za svoju platu od komšije iz Hrvatske jer je njegova plata dva puta veća. Dakle, u poređenju sa zemljama u regionu, benzin u Srbiji nije najskuplji jer su po cenama jače i Mađarska i Slovenija i Hrvatska, ali je zato u prosečna plata po nekoliko puta veća u odnosu na Srbiju u zavisnosti o kojoj zemlji okruženja se radi. Realnost je sledeća: najčešće se u rezervoar sipa za popularnu “crvenu” (1.000 dinara), što vam donosi oko šest litara i prelazak manje od sto kilometara.

Imajući u vidu da je NIS spustio veleprodajnu cenu za 1,5 do 3 dinara po litru, u pomenutom udruženju očekuju da će i ostali trgovci sniziti u tom iznosu cene u maloprodaji. Na pumpama Naftne industrije Srbije već je pojeftinio benzin MBM 95 za 1,5 dinar po litru.

U kompaniji „MB gas oil“ kažu da su kao firma u obavezi da prate cenu konkurencije, s obzirom na to da je NIS na tržištu snizio cene goriva pa su samim tim i druge firme primorane da ih prate u tome jer bi u protivnom izgubili kupce ukoliko bi bili skuplji u odnosu na konkurenciju.

- Mi radimo sa minimalnom maržom, derivate kupujemo od njih, a svesni smo, nažalost, da je kupovna moć stanovništva mala. Nabavne cene derivate su visoke, kao i akcize koje propisuje država. U takvim uslovima moramo da se prilagodimo tržištu i našim krajnjim potrošačima - kažu za “Blic” u ovoj kompaniji.

U OMV-u, međutim, ističu da nisu u poziciji da spekulišu o budućim cenama goriva i navode da se maloprodajne cene benzina i drugih goriva pored proizvođačke cene sastoje od brojnih komponenti.

- Veliki udeo u maloprodajnoj ceni imaju akcize, carine, porezi, kursne razlike, troškovi transporta i ostali troškovi. Cene na OMV benzinskim stanicama variraju u skladu sa kretanjima tih različitih komponenti - kažu za “Blic” u OMV-u.

Toma Mićević, iz Udruženja benzinskih stanica Srbije, kaže da je i naftnim kompanijama u interesu da cene budu niže jer visoke cene ozbiljno smanjuju promet, što im nikako ne ide naruku. On dodaje da trenutno jačanje dinara takođe može da dovede do novih sniženja goriva, ali samo pod uslovom da se dinar neko vreme stabilizuje na trenutnom nivou.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpski drumovi prazni, niko nema para za gorivo

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Sep.2012

BEOGRAD - U Udruženju benzijskih stanica Srbije kažu da je i u okruženju evidentan pad prometa goriva, koji u Srbiji iznosi oko deset procenata, ali ističu da je gorivo u Srbiji jeftinije nego u zemljama okruženja.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.