Dragutinović: Dinar obaraju špekulanti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2010, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragutinović: Dinar obaraju špekulanti

BEOGRAD - Neophodno je da Narodna banka i u budućnosti spreči nagle promene kursa dinara, koje su posledica špekulativnih udara, izjavila je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Ona je u izjavi za današnji "Blic" istakla da iznos deviznih rezervi garantuje odbranu domaće valute od špekulativnih udara.

Odgovarajući na pitanje šta će država da učini da spreči sunovrat dinara, Dragutinovićeva je rekla da će "država povlačenjem kredita za izgradnju infrastrukture >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << doprineti poboljšanju ponude deviza u zemlji, a samim tim i stabilizaciji kursa".

Dosadašnje promene kursa nisu dramatične, a uvažavajući ekonomsku poziciju zemlje, mogu se oceniti kao poželjne, ocenila je ministarka finansija.

"Promene kursa dinara u prethodnih godinu i po dana su uglavnom bile postepene, tako da su privreda i građani imali vremena da se prilagode novom kursu. Spoljnotrgovinski i platni bilans Srbije pokazuju značajne znake poboljšanja, a to se nije dogodilo samo od sebe - tome je doprinela depresijacija dinara, ali i značajno smanjenje domaće potrošnje, naročito državne", rekla je Dragutinovićeva.

Šoškić: Za dinar presudan odnos ponude i tražnje

Kandidat za guvernera Narodne banke Srbije Dejan Šoškić ocenio je da probijanju granice od 100 dinara za evro nije kumovala psihologija, već odnos ponude i tražnje za devizama na tržištu.

"Psihološki faktor bi mogao da igra ulogu ukoliko investitori očekuju visoku inflaciju i nizak nivo deviznih rezervi, odnosno nisku sposobnost države da izmiruje obaveze zemlje u celini", rekao je Šoškić za današnju "Politiku", dodajući da u našem slučaju ne postoji nijedan od tih razloga.

"Inflacija je pod kontrolom i sa tendencijom daljeg pada, nivo deviznih rezervi je visok i dovoljan za Srbiju, a zemlja u celini još nije prešla zabrinjavajuće nivoe zaduženosti", kaže Šoškić.

On je ocenio da vrednost evra na nivou od 100 dinara, ne bi trebalo doživljavati kao psihološku granicu niti bi trebalo stvarati neku drugu.

"U pitanju je, prosto, trenutna cena evra na deviznom tržištu. Prelazak cene evra preko ovog nivoa ne bi trebalo tumačiti drugačije nego za bilo koji pre toga", kazao je Šoškić i dodao da ne očekuje značajne promene na deviznom tržištu u narednom periodu.

On je naveo da u ekonomskoj teoriji, psihologija, odnosno nivo poverenja investitora, potrošača i svih drugih igrača na tržištu može imati značajan uticaj na ekonomiju.

"Poverenje u postojeći nivo cena robe i usluga, kamatnih stopa, hartija od vrednosti, valuta pa i u sigurnost prihoda mogu imati uticaj na individualne odluke učesnika na tržištu: investitore, kreditore, dužnike, kupce, prodavce... Time, nivo poverenja tržišnih učesnika može uticati na ponudu i tražnju", kaže kandidat za guvernera.

"Dovoljno je da vidimo šta se dešava sa prodajom i cenama nekih poznatih svetskih proizvođača automobila koji su nedavno izgubili ranije visoki nivo poverenja potrošača. Ono što se dešava sa vrednošću evra na svetskim deviznim tržištima, sa cenama državnih dugova zemalja koje su izgubile poverenje investitora ili sa cenama nekretnina na atraktivnim turističkim destinacijama, sasvim jasno vodi do zaključka da psihologija može da utiče na visinu cena", zaključio je Šoškić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dragutinovic: Dinar obaraju spekulanti

Izvor: Economy.rs, 20.Maj.2010, 02:32

Diana Dragutinovic, ministarka finansija, kaze da je neophodno da Narodna banka i u buducnosti spreci nagle promene kursa koje su posledica spekulativnih udara. Ona dodaje i da iznos deviznih rezervi garantuje odbranu domace valute od spekulativnih udara.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.