Izvor: Politika, 20.Nov.2014, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donoru organa obećali isplatu za bolovanje

U RFZO tvrde da poslodavac Marijane Milosavljević nije dostavio svu potrebnu dokumentaciju, što ona negira

Razlog zašto Marijana Milosavljević, novinarka koja je donirala bubreg za transplantaciju svojoj koleginici, nije još dobila ni dinar nadoknade za bolovanje koje je otvorila 8. septembra, jeste taj što njen poslodavac Agencija za borbu protiv korupcije nije dostavila RFZO svu potrebnu, zakonom predviđenu dokumentaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tvrde u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO). 

U pisanom odgovoru na pitanje „Politike” da objasne zašto Marijani nije isplaćena nadoknada za mesec dana bolovanja, koje je uzela prvi put u životu i to da bi pomogla prijateljici da dobije bitku za život, transplantacijom bubrega u Turskoj, nadležni iz RFZO su nabrojali dokumente koji nedostaju. To su: ugovor o radu zaključen sa poslodavcem, isplatni listić – obračun sredstava za isplatu zarada i drugih primanja zaposlenih i izvod iz pojedinačne poreske prijave za poreze i doprinose po odbitku, za mesec za koji se potražuje naknada zarade, kao i za mesece navedene u potvrdi o zaradi (OZ-7) Poreske uprave „Stari Grad”.

Kad je reč o medicinskoj dokumentaciji, primedaba očigledno nema. Takođe, u RFZO navode da je zahtev za isplatu bolovanja prvi put dostavljen 18. novembra 2014. godine.

– Nije tačno da je zahtev tek prvi put dostavljen pre dva dana. Prvi put su nam vratili doznaku, jer navodno nije bila dobra šifra. Pretpostavljam da je to tačno, jer su mi i u domu zdravlja rekli da prvi put imaju slučaj otvaranja bolovanja zbog doniranja bubrega za transplantaciju u inostranstvu. Tražili su mi još i kompletnu zdravstvenu dokumentaciju, pa im je poslato 30 strana! To je vraćeno, jer nisam imala klasičnu otpusnu listu. Tada mi je rečeno da se prvi put sreću sa ovakvim slučajem i da bi najbolje bilo da pišem molbu ministru zdravlja – kazala nam je juče Marijana.

Ona dodaje da se iz ovog odgovora RFZO, a posle pisanja „Politike” može zaključiti da medicinskoj dokumentaciji ništa nije nedostajalo i da zapravo nedostaju dokumenti koje je trebalo da obezbedi poslodavac.

– Ovo izgleda kao da se birokratija igra sa nama, tako što svaki dan izmišlja drugi razlog. Mi smo za njih samo brojevi, a ne građani. Izgleda kao da je normalno da trudnice ili bolesnici čekaju, a samo da bi se ispoštovalo procedura, da bi se tolika birokratija nahranila – ogorčena je Marijana.

Ona je juče „Politici” dostavila i dopis RFZO njenom poslodavcu, iz kojeg se vidi da su uprkos doznakama na kojima piše „dijagnoza – razlog za bolovanje” i dalje tražili dokaz. Jednostavno, rukom je napisano da se traži „dokaz da je donirala bubreg, (otpusna lista)”, pošto je Agencija za borbu protiv korupcije dostavila po ustaljenoj proceduri svu potrebnu dokumentaciju predviđenu Pravilnikom o ostvarivanju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Iz RFZO su još poručili da čekaju potrebnu dokumentaciju, jer ne može postupati mimo zakona, a RFZO će Marijani Milosavljević isplatiti bolovanje u punom iznosu od 100 odsto, a u skladu sa zakonom.

O. Popović

objavljeno: 20.11.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.