‘Đački dinar dobrovoljan

Izvor: Studio B, 17.Jun.2011, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

‘Đački dinar' dobrovoljan

Ministarstvo prosvete i nauke upozorilo je danas da srednje i osnovne škole, uoči predstojećeg upisa, ne smeju uzimati novac od roditelja prilikom upisa učenika

Ministarstvo prosvete i nauke upozorilo je danas da srednje i osnovne škole, uoči predstojećeg upisa, ne smeju uzimati novac od roditelja prilikom upisa učenika, niti mogu uslovljavati izdavanje svedočanstava ili drugih dokumenata uplatom "đačkog dinara".

Srednje škole ne smeju uslovljavati upis učenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u prvi razred bilo kakvom materijalnom nadoknadom, jer Savet roditelja prvog razreda još nije konstituisan, rečeno je Tanjugu u ministarstvu i navedeno da odluka o uplati "đačkog dinara" koji je inače dobrovoljan, može biti doneta tek u septembru.

Takođe, škole ne mogu uslovljavati izdavanje svedočanstava ili drugih dokumenata uplatom tih sredstava.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, međutim, ne sprečava da roditelji učenika doniraju školi određena sredstva radi obezbeđivanja višeg standarda obrazovanja i vaspitanja u oblasti rada škole, ali te donacije ne smeju da budu iznuđene.

Savet roditelja svake škole ima pravo da donese odluku o uplati određenih sredstava na račun škole, ali ova odluka ne može biti obavezujuća za roditelje, već se mora jasno istaći da je na dobrovoljnoj osnovi, podsećaju iz ministarstva.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Ministarstvo upozorava škole

Izvor: Šumadija Press, 18.Jun.2011, 13:24

Ministarstvo prosvete i nauke upozorilo je da srednje i osnovne škole, uoči predstojećeg upisa, ne smeju uzimati novac od roditelja prilikom upisa učenika..

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.