Dinar za socijalu

Izvor: Blic, 16.Avg.2010, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar za socijalu

Niš - Radna grupa za rešavanje socijalnih problema radnika Elektronske industrije pokrenula je akciju "Dinar za socijalu" koja ima za cilj da smanji ogromne dugove prema komunalnim preduzećima koje ima oko 5.000 radnika ove industrije. Oni su Gradskom veću predložili da se svi građani Niša čija plata premašuje 37.000 dinara, koliko je iznos potrošačke korpe, oporezuju za određenu sumu koja bi se slila u fond za plaćanje ovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dugova.

Građani Niša za struju, grejanje i vodu duguju 8,15 milijardi dinara, a od toga većina dužnika potiče iz Ei i drugih propalih industrijskih kompleksa. Većina bivših industrijskih radnika živi u bedi, a zbog ogromnih komunalnih dugova koji iznose i po 300.000 dinara nalazi se u dužničkom ropstvu. Radna grupa na čelu sa koordinatorom Radišom Spasićem u prvoj fazi projekta predlaže da se preko posebnog upitnika utvrdi tačan broj bivših i sadašnjih zaposlenih u fabrikama Elektronske industrije. Ei bi bio pilot projekat koji bi se potom primenio za siromašne u celom Nišu.

Oni procenjuju da bi zarade koje premašuju vrednost potrošačke korpe bile oporezovane "od nekoliko desetina do par stotina dinara".

- Niko u Nišu nema preciznu socijalnu sliku grada, što sada želimo da sačinimo. Centar za socijalni rad barata podacima samo onih građana koji su se javili za pomoć, ali ne i radnika koji su opterećeni komunalnim dugovima. Zato smo napravili upitnike koje ćemo podeliti za početak u Elektronskoj industriji, ali i "Niteksu", "Jastrepcu", Mašinskoj industriji i drugim propalim fabrikama. Preko Nacionalne službe za zapošljavanje utvrdićemo broj radnika koji imaju dve do pet godina do penzije. Oni sada grcaju u dugovima jer im niko neće dati novo radno mesto zbog starosti, tako da su osuđeni da zarađuju na buvljaku. Upitnici će ići preko sindikata i među radnike koji su dugo u štrajku. To možemo za mesec dana da završimo i tek tada ćemo imati pravu sliku siromaštva u Nišu - kaže Spasić.

On dodaje da bi se upitnici kategorisali tako da bi se iz fonda prvo plaćali najmanji, a potom i višecifreni računi.

- Država duguje ukupno 840 miliona dinara radnicima Elektronske industrije na osnovu neisplaćenih minimalaca koji su propisani Zakonom o radu i normalno je da su mnogi radnici u dugovima. Imam primere radnika koji imaju dugove za struju u vrednosti od 300.000 dinara ili vodu od 20.000 dinara. To mora da se plati, a "socijalni dinar" je jedini način da se to izmiri - kaže Spasić.

Da li će ova ideja naići i na odobrenje Nišlija, zasada je neizvesno.

Miodrag Miljković kaže da je dobra ideja da boljestojeće Nišlije pomognu siromašnim sugrađanima.

- Među mojim prijateljima malo je onih koji se ne bi složili da od svojih primanja izdvoje taj socijalni dinar. Trebalo bi prvo rešavati dugove porodica od četiri i više članova, kao i porodica koje imaju dugove, a nemaju na selu ni kvadratni metar zemlje - kaže Miljković.

Sa predlogom Radne grupe Ei u načelu se složilo i Gradsko veće Niša. Gradski većnik Biljana Jovanović ističe da će grad pomoći oko realizacije ove ideje.

- Podržavam ideju i kao građanin i kao gradski većnik, ali svakako da bi izrada tih socijalnih karti morala uredno da se uradi jer neće građani da plaćaju struju nekome ko iz hira nije plaćao struju. Grad je spreman da pomogne grupi oko rada na tim kartama, ali i institucionalizovanju akcije - kaže Jovanović.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dinar za socijalu plaća dugove

Izvor: B92, 16.Avg.2010

Niš -- Nišlije čija plata premašuje 37.000 dinara trebalo bi da plaćaju porez koji bi se slilo u fond za plaćanje dugova, kaže se u inicijativi "Dinar za socijalu"...To je predlog radne grupe za rešavanje problema radnika Elektronske industrije, koja ima za cilj da smanji ogromne dugove prema...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.