Dinar u ponedeljak jači za 0,1%

Izvor: B92, Beta, 04.Sep.2009, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar u ponedeljak jači za 0,1%

Beograd -- Tri dana posle odlaska misije MMF-a, Vlada Srbije odlučila je da dugoročnim kreditom pokrije budžetski deficit i refinansira dugove republike.

Odlukom koja je usvojena na sednici Vlade novac za te namene biće obezbeđen putem javne nabavke na kojoj će izabrati najpovoljniju ponudu poslovne banke za uzimanje dugoročnog kredita.

Deficit budžeta, prema podacima Ministarstva finansija zaključno sa avgustom iznosi 67 milijardi dinara, ali će do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kraja godine prema dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom manjak u budžetu iznositi 132,5 milijarde dinara, odnosno oko 1,4 milijarde evra.

Kako nezvanično saznajemo u Ministarstvu finansija tačan iznos kredita koji će biti uzet od poslovnih banaka još nije određen, jer se trenutno rade proračuni o tome koliki manjak u budžetu će biti "pokriven" iz drugih izvora.

Krediti koji sa kamatama stižu na naplatu takođe su sporni, zbog čega je Vlada, kako kažu u Ministarstvu finansija "stvorila ove zakonske osnove za njihovo refinansiranje", iako nisu hteli da preciziraju o kojim je tačno kreditima reč.

U dokumentu koji je Međunarodni monetarni fond pripremio posle razgovora sa srpskim zvaničnicima, ukazao je da je preveliki deficit budžeta Srbije posledica samo delimične primene dogovorenih fiskalnih mera. Fond navodi i da će, ukoliko Vlada ne donese primenljivu strategiju uštede u javnim finansijama morati da poveća poreze od kojih je PDV među najefikasnijim.

MMF je ove godine povećao kvotu za povlaćenje sredstava iz fonda, na osnovu kojih Srbija treba da dobije 600 miliona dolara, koje planira da iskoristi za finansiranje deficita budžeta, rekao je ranije Mlađan Dinkić.

On je ocenio da bi Srbija tokom septembra trebalo da usvoji i ratifikuje ugovor o zajmu kojim bi se finansirao deficit u ovoj i 2010. godini.

U avgustu manji prihodi budzeta, deficit 67 milijardi

Ministarka Diana Dragutinović obećala da će se u 2009. štedeti, a planirani deficit od 70 milijardi dostigli smo već u avgustu.

Ukupni prihodi budžeta Srbije u avgustu su bili manji za oko 10 milijardi dinara nego u julu i iznosili su 49,3 milijarde dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Prihodi od poreza inosili su 46,6 milijardi što je za oko osam milijardi dinara manje nego prethodnog meseca.

Za sedam meseci ove godine ukupni prihodi budžeta Srbije bili su 390,6 milijardi, dok su rashodi iznosili 457,6 milijardi, tako da je

deficit bio u vrednosti 67 milijardi dinara. Budžetki deficit u julu je iznosio 56,6 milijardi dinara.

Najviše novca u državnu kasu u avgustu je prikupljeno po osnovu poreza na dodatu vrednost (PDV) - 23,8 milijardi, što je za pet milijardi manje nego u julu.

Akcize su naplaćene u vrednosti 10,9 milijardi, skoro dve milijarde manje nego prethodnog meseca, a prihod od carina iznosio je 3,5 milijardi, 700 miliona dinara manje nego u julu.

U rashodima budžeta i dalje je najveća stavka isplata organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja za koju je u avgustu izdvojeno 22,6

milijardi, skoro dve milijarde više nego u julu, dok su troškovi za zaposlene bili približni i isnosili su oko 15 milijardi dinara.

Rebalansom budžeta za 2009. godinu planirani su prihodi od 649,4 milijarde, a rashodi od 719,9 milijardi, tako da bi budžetski deficit iznosio 70,5 milijardi dinara. Zbog povećanog deficita Ministarstvo finansija priprema novi rebalans budžeta.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.