Evro sve bliže nivou od sto dinara

Izvor: B92, Beta, 08.Mar.2010, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro sve bliže nivou od sto dinara

Beograd -- Od decembra 2011. godine privatnici će moći da konkurišu za železnički prevoz putnika i robe u Srbiji.

U Srbiji bi krajem sledeće godine trebalo da se pojave i privatni vozovi, pošto je liberalizacija u železničkom saobraćaju jedan od glavnih uslova iz trasportnog sporazuma između Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana. Vlada priprema uslove za dolazak privatnika, a u "Železnicama Srbije" veruju da će pojava konkurencije biti dobra za njihov razvoj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Možda je konkurencija lek za katastrofalnu situaciju na prugama Srbije. Prosečan voz u Srbiji ide oko 44 kilometra na sat, što je čak sporije nego u 19. veku, kada je voz od Beograda do Niša prelazio 45 kilometara na sat.

Od decembra 2011. godine privatnici će moći da konkurišu za železnički prevoz putnika i robe. Prethodno će od Direkcije za železnice morati da dobiju licencu i sertifikat o bezbednosti.

Generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković kaže da se u tom javnom preduzeću ne boje konkurencije, već da u tome vide svoju šansu. "Da iskoristimo šansu da se nametenmo u regionu. Liberalizacija ne znači samo otvaranje pruga u Srbiji, već u čitavnom regionu i to je šansa za naše operatere ukoliko budu kvalitetniji da u regionu obavljaju prevoz", kaže on i dodaje da "to podrazumeva mnoge tehničke preduslove i mislim da smo svesni i spremni da se osposobimo da izađemo i na druga tržišta".

U "Železnicama" veruju da će u narednom periodu modernizovati prugu na Koridoru 10 za brzinu od 160 kilomatara na sat, a za dve godine bi trebalo da stignu i novi vozovi. Naravno, u tome računaju na pomoć države.

Pomoćnik ministra infrastrukture zadužen za železnički saobraćaj Dejan Lasica navodi da je država spremna da preuzme i deo duga ovog preduzeća. Do kraja godine "Železnice Srbije" biće transformisane u neku vrstu holdinga, sa posebnim preduzećima za infrastrukturu, za robni i za putnički saobraćaj.

"Zato će biti skinuta fama da je ’Železnica’ veliki trošadžija, zapravo će infrastruktura biti finansirana kao putevi, kao svuda u Evropi. Država će brinuti o infrastrukturi, dok će teretni i putnički saobraćaj morati da zarade za plate", objašnjava Lasica.

Prva faza liberalizacije počinje u decembru sledeće godine i tada pravo da se bave železničkim saobraćajem dobijaju kompanije registrovane u Srbiji. Taj period bi trebalo da traje oko dve godine, zatim se zemlja otvara za prevoznike iz regiona, a u trećoj potpuni pristup imaju i kompanije iz EU. Rokovi za postizanje potpune liberalizacije još su predmet dogovora Beograda i Brisela.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar sutra slabiji prema evru za 0,1 odsto

Izvor: EMportal, 08.Mar.2010

Dinar će sutra oslabiti prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs će biti 99,8364 dinara za evro, što je najmanja vrednost dinara od uvođenja evropske monete, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Nastavak na EMportal...

Dinar slabiji prema evru za 0,1 odsto

Izvor: S media, 09.Mar.2010, 10:59

Dinar je danas oslabio prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs je 99,8364 dinara za evro, što je najmanja vrednost dinara od uvodjenja evropske monete, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). ..Prema zvaničnom srednjem kursu NBS, evro vredi oko 10 para više nego juče, kada je kurs bio 99,7354...

Nastavak na S media...

Dinar opet oslabio

Izvor: Glas javnosti, 09.Mar.2010

BEOGRAD - Dinar je danas oslabio prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs je 99,8364 dinara za evro, što je najmanja vrednost dinara od uvođenja evropske monete, objavila je Narodna banka Srbije...Prema zvaničnom srednjem kursu NBS, evro vredi oko 10 para više nego juče, kada je kurs bio...

Nastavak na Glas javnosti...

Dinar sutra malo jači prema evru

Izvor: S media, 09.Mar.2010

Dinar će sutra ojačati prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs će biti 99,7398 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije. ..Prema zvaničnom srednjem kursu NBS, evro će vredeti oko 10 para manje nego danas, kada je kurs 99,8364 dinara za jedan evro...Narodna banka Srbije prodala...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.