Dinar sutra slabiji prema evru

Izvor: B92, Tanjug, 03.Sep.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar sutra slabiji prema evru

Beograd -- Vlada će morati da razmatra mere za povećanje budžetskih prihoda uključujući i veći PDV ako ne pripremi strategiju za smanjenje javne potrošnje, upozorava MMF.

Program koji je Vlada Srbije dogovorila sa Međunarodnim monetarnim fondom uglavnom se sprovodi po planu, izuzev u fiskalnoj oblasti, navedeno je u Memorandumu MMF-a koji je objavila Narodna banka Srbije (NBS).

U tom dokumentu koji je MMF pripremio posle razgovora sa srpskim zvaničnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u sklopu druge revizije tekućeg kreditnog aranžmana vrednog 2,9 milijardi evra, ističe se da je deficit budžeta Srbije od četiri odsto za jedan procenat veći nego što je dogovoreno.

Uvećani manjak u državnoj kasi, prema tumačenju Misije MMF-a koja je u Beogradu boravila od 24. avgusta do 1. septembra, posledica je manjih prihoda prouzrokovanih slabostima ekonomije i samo delimičnom primenom dogovorenih fiskalnih mera.

MMF je ukazao da će "razvoj zdrave i kredibilne fiskalne strategije predstavljati ključni izazov za vlasti u Srbiji i da će brže reforme u toj oblasti morati da obezbede uštede koje će nadoknaditi pad učesća poreza u bruto društvenom proizvodu, veća plaćanja po osnovu kamata i povećanu kapitalnu potrošnju, kako bi se unapredila javna infrastruktura koja je u lošem stanju".

Vlada Srbije planira da u sklopu reformi koje treba da smanje javnu potrošnju, predlog novog zakona o penzijskom osiguranju pripremi do kraja ove godine, a on bi obuhvatao povećanje starosne granice za penzionisanje za žene i strože uslove za rano penzionisanje.

U saradnji sa Svetskom bankom, kako se Vlada obavezala u razgovorima sa Misijom MMF-a, biće pripremljena i reforma zdravstva, obrazovanja i socijalnih davanja.

Kako navodi MMF, u nastavku druge revizije kreditnog aranžmana, koja će početi 20. oktobra, tek treba da se postigne sporazum o načinu finansiranja deficita budžeta Srbije u 2010. godini, s obzirom da je potrebno vreme da reforme u oblasti potrošnje daju pune efekte.

MMF: Traženi deficit od 5,5 odsto za sledeću godinu biće nemoguće finansirati

Nesporno je, kako je istaknuto u Memorandumu MMF-a, da plate budžetskih korisnika i penzije i u idućoj godini treba da ostanu zamrznute, kao i da se ne primaju novi radnici u javnom sektoru i da budu zamrznute plate u većini državnih preduzeća

"Postojala je opšta saglasnost da bi pri aktuelnim politikama fiskalni deficit u 2010. godini mogao da se poveća na 5,5 odsto BDP-a, iako su vlasti Srbije iznele mišljenje da bi prihodi mogli da budu veći od očekivanih", naveo je MMF i dodao da bi deficit u tom iznosu teško mogao da se finansira i ne bi bio u skladu sa održivim javnim finansijama.

Uštede u budžetu Srbije u 2010. godini, koje Vlada planira da postigne optuštanjem 10 odsto zaposlenih u državnoj upravi, kao i viška radnika u zdravstvu i školstvu, prema proceni MMF-a, bile bi ograničene zbog otpremnina za te radnike.

Misija MMF-a je potvdila da je Vladi Srbije sugerisala povećanje PDV-a, kako bi se nadoknadili smanjeni prihodi budžeta, ali je Vlada odlučila da reformom javne potrošnje smanji budžetske rashode.

Predlog MMF-a bio je izmena državnog programa kreditne podrške subvencijama iz budžeta, odnosno ukidanje gornje granice kamatne stope na subvencionisane kredite, ali se Vlada Srbije opredelila da do kraja 2009. godine zadrži sadašnji program i da do kraja iduće godine, ako tržišni uslovi to dozvole, postepeno ukine subvencije za kredite za likvidnost.

"Akutne finansijske tenzije su popustile i za sada je bankarski sistem prebrodio nepovoljne posledice širenja globalne fianansijske krize",

navedeno je u Memorandumu MMF-a gde se dodaje da je usporen ukupni rast kredita u Srbiji, a da su u porastu nenaplativa potraživanja.

Monetarna politika, dodaje se, trebalo bi da se i dalje fokusira na inflaciju, za čiji rast postoje rizici.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.