Dinar sutra jači za 0,07 odsto

Izvor: B92, Beta, 17.Sep.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar sutra jači za 0,07 odsto

Beograd -- Tender za privatizaciju zemunske fabrike lekova Galenika neće biti raspisan pre otvaranja novog fabričkog pogona koje je planirano za januar 2010. godine.

Državni sekretar Ministarstva za ekonomiju Nebojša Ćirić je rekao da će narednih nedelja početi "predkvalifikacioni tender", za privatizaciju Galenike koji će trajati 90 dana.

Tokom naredna tri meseca svi zainteresovani strateški partneri moći će da obiđu fabriku, pogledaju dokumentaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovaraju sa rukovodskom fabrike i predstavnicima Vlade.

"Nakon tih 90 dana zatražićemo da sve zainteresovane kompanije, a očekujemo da to budu prvoklasne farmaceutske kompanije iz sveta podnesu Agenciji za privtizaciju pismo zaintersovanosti, gde bi zvanično rekle da su zainteresovane da učestvuju u privatizaciji Galenike i pod kojim uslovima", naveo je Ćirić.

On je dodao da zvaničan tender svakao neće biti raspisan pre izgradnje novog pogona Galenike čije otvaranje se očekuje u januaru 2010. godine, a investicije uložene u izgradnju tog objekta su oko 56 miliona evra.

Na pitanje kakva će biti sudbina besplatnih akcija Galenike, Ćirić je podsetio da je Zakon o pravu na besplatne akcije vrlo jasan - i zaposleni i bivši zaposleni, kao i građani, treba da dobiju određeni procenat kapitala Galenike. On je rekao da je pri kraju proces procene vrednosti kapitala, da se utvrdi koliki će procenat vlasništva Galenike dobiti zaposleni i bivši zaposleni.

"Mi smo najavili da će i akcije Galenike, kao i nekih ostalih preduzeća, biti podeljene najkasnije u prvoj polovini sledeće godine", rekao je Ćirić.

Predsednik Granskog sindikata Nezavisnost u Galenici Zoran Pantelić kaže da je otvaranje novog fabričkog pogona za čvrste peparate najveća investicija u istoriji Galenike. "Ta fabrika treba da počne sa radom 18. januara, ugovori u izgradnji su veoma čvrsti", rekao je Pantelić.

Prema njegovim rečima, postignut je i dogovor da će investicioni ciklus i socijalni program koji bude usvojen u procesu privatizacije Galenike biti čvrsto vezan bankarskim garancijama. "To je suštinska stvar za zaposlene. Ukoliko se desi da privatizacija bude neuspešna imamo bankarsku garanciju za eventialno proglašene viškove radnika, kazao je Pantelić.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.