Dinar sutra jači prema evru 30 para

Izvor: B92, Tanjug, 18.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar sutra jači prema evru 30 para

Vašington -- Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Vašingtonu odobrio je Srbiji "stend baj" aranžman od 2,942 milijarde evra.

MMF je aranžman sa Srbijom produžila do 2011. godine.

Aranžman je namenjen jačanju deviznih rezervi i kursa nacionalne valute, čime će naša zemlja obezbediti makroekonomsku stabilnost u naredne dve godine.

Prema toj odluci, objavljenoj na sajtu MMF-a, Srbija može odmah da povuče 788 miliona evra. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Bord direktora MMF navodi da su ova, juče odobrena, sredstva namenjena kao podrška programu ekonomskih mera Vlade Srbije za prevazilaženje negativnih posledica svetske ekonomske krize.

MMF je stend baj aranžman sa Srbijom produžio za godinu dana, do polovine aprila 2011.godine.

Prema rečima zamenika direkora Izvršnog odbora Fonda i vršioca dužnosti predsedavajućeg, Murila Portugala iz Brazila, vlasti u Beogradu pojačale su strategiju vezanu za suočavanje sa trenutnim izazovima globlalne ekonomske krize, što, kako je istakao, zaslužuje dalju podršku međunardone zajednice, prenosi RTS.

Kako je dodao, MMF na osnovu ovog stend-baj arnžamana pokušava da u značjnoj meri ublaži ekonomske teškoće sa kojima se zemlja suočava.

Stiktnom primenom programa Vlade, ovaj arnažman pruža sigrunost da će Srbija prevazići trenutne potoškoće, istakao je Portgal, dodajući da će se sredstvima očuvati fiskalna stabilnost, solvetnost banaka i stabilan kurs dinara.

Međutim on je upozorio da Vlada mora da održi planirano smanjenje potrošnje, striktno vodi računa o stepenu inflacije, nastavi dugo odlagane strukturne reforme i bude sremna na pad ekonomije u 2009. godini sa ograničenim perspektivama rasta u 2010. godini.

Ranije su potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić i guverner NBS Radovan Jelašić, najavili da će ukoliko MMF odobri aranzman, Srbija će već sledeće nedelje moći da povuče prvih oko 800 miliona evra za jačanje deviznih rezervi, a do kraja godine oko 2,1 milijardi evra, dok bi ostatak mogla da uzme sledeće godine.

Prema oceni ministra Dinkića, aranžman s MMF-om Srbiji je više potreban zbog vraćanja poverenja kreditora u našu privredu, a ne zbog samog iznosa novca, da bismo zadržali nivon investicija u ovoj i narednoj godini na nivou iz 2008. godine.

Misija MMF-a i Vlada Srbije, 26. marta ove godine postigli su sporazum o kreditnom "stend baj" aranžmanu koji će trajati do aprila 2011. godine i taj sporazum s Fondom zameniće važeći kreditni aranžman iz predostrožnosti, odobren u 17. januara ove godine, i predvidjao je povlačenje oko 402,5 miliona evra (oko 520 miliona dolara).

MMF je od 2.000. godine do danas odobrio Srbiji četiri finansijska aranžmana u ukupnoj vrednosti od oko 1,92 milijarde dolara i tri su već otplaćena: prva dva u skladu sa rokom, dok je treći vraćen prevremeno, tokom 2006. i 2007. godine.

Poslednji, petnaestomesečni aranžman "iz predostrožnosti" MMF je odobrio 16. januara ove godine u iznosu od oko 520 miliona dolara, ali do sada Srbija nije povukla ni jedan dolar od tog ugovorenog iznosa.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rezerve NBS manje za 2,8 miliona evra

Izvor: Krediti.rs, 18.Maj.2009

Devizne rezerve NBS u aprilu su neznatno smanjene, za 2,8 miliona evra, iznosile su oko 8,1 milijardu evra, a dinar je u tom mesecu nominalno depresirao prema evru za 0,5 odsto, saopštila je danas centralna banka.

Nastavak na Krediti.rs...

Dinar će danas ojačati 0,32 odsto prema evru

Izvor: Poslovni magazin, 19.Maj.2009, 00:37

Dinar će danas ojačati prema evru za 0,32 odsto i zvaničan srednji kurs biće 94,1039 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Prema zvaničnom srednjem kursu, evro će vredeti 30 para manje nego juče, kada je kurs 94,4079 dinara za evro.NBS od 25. februara nije intervenisala na medjubankarskom...

Nastavak na Poslovni magazin...

Dinar ojačao 0,32 odsto prema evru

Izvor: EMportal, 19.Maj.2009

Dinar je danas ojačao prema evru za 0,32 odsto i zvanični srednji kurs je 94,1039 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.