Dinar sutra blago jači prema evru

Izvor: B92, 15.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar sutra blago jači prema evru

Beograd -- Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić kaže da Vlada Srbije nije razmatrala podnošenje tužbe protiv Ukrajine zbog problema u snabdevanju gasom.

Vlada nije razmarala tužbu, Srbijagas priprema materijal protiv Ukrajine

"Podnošenje tužbi će se razmotriti na nivou javnih preduzeća i pravnih službi Vlade Srbije", izjavio je Škundrić i dodaje da nema "nijedan razlog da podnese ostavku zbog rada ministarstva, celog sektora enegetike, kriznog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štaba i mog ličnog rada".

Srbijagas priprema tužbu protiv Ukrajine zbog prekida isporuka ruskog gasa, a postaviće pitanje odgovornosti i Gasproma i Jugporosgasa, kaže direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i dodaje da Srbija smatra da je za obustavu isporuke gasa odgovorna Ukrajina i da će nju zbog toga nju tužiti, a da će tražiti odgovornost i ruske strane, ukoliko ne dobije odgovarajuća objašnjenja.

"Tražićemo da se izjasne i ruski Jugorosgas i Gasprom, kao i ukrajinski Naftogas, i za ona koja ne budu prihvatljiva za nas postavićemo pitanje odgovornosti", kazao je Bajatović i dodao da se protiv Ukrajine tužba već priprema, a da za tužbu protiv Rusije ne postoje pravni i ekonomski osnovi.

"Nije nam politički problem da tužimo Rusiju, već pravni i ekonomski, a gasa za isporuku Srbiji na ukrajinsko-madjarskoj granici je bilo do pre neki dan. Ukrajinci su zavrnuli gas", istakao je Bajatović.

Upitan kako je moguće da Srbija tuži Ukrajinu, kad je sporazum o isporuci gasa potpisan sa ruskim Jugorosgasom on je naveo da u tom ugovoru postoji klauzula o višoj sili, što je, po njegovom mišljenju, aktuelni slučaj.

Bajatović je rekao i da zahtevi Unije poslodavaca Srbije za obeštećenje od države zbog štete nastale prekidom isporuke gasa nemaju osnova jer je reč o višoj sili, koja je, uostalom, definisana kao mogućnost i u svim ugovorima o isporuci tog energenta.

Visoki savetnik Sosijete ženeral banke Ljubomir Aksentijević smatra da se u konkretnom slučaju ne radi o sporu između država nego o komercijalnom ugovoru koji je Srbijagas potpisala sa ruskom stranom i isporuci gasa, a svaki komercijalni ugovor ima svoje arbitražne klauzule u slučaju spora, za koji je nadležan odreženi sud.

„Direktno je pravno pitanje, trgovinsko-komercijalno između Srbijaga i Gasporma i može da se zasniva spor na tom ugovoru o isporuci gasa", smatra Aksentijević.

On objašnjava da je sada pitanje da li bi pravni eksperti tužili i ukrajinsku naftnu kompaniju i tražili nakandu štetu kao solidarno odgovornu, jer ne mogu u ovom trenutku da odrede direktnog krivca, ili bi Rusija u tom slučaju tužila Ukrajinu po tranzitnom ugovoru za naknadu štetu.

„To je odvojen proces koji bi možda mogao da se spoji ili bi to bila dva odvojena procesa", kaže Aksentijević.

„Tačno je da te tužbe imaju svoju političku dimenziju i da zbog toga Srbijagas traži učešće srpske vlade u takvom poduhvatu", dodaje on.

Aksentijević napominje da se ipak radi o kompleksnom pitanju i da bi trebalo da pravni eksperti pogledaju ugovore i sastave tužbe koje bi podrazumevale i naknadu štete.

On nije mogao da proceni koliko bi taj spor mogao da traje jer takve tužbe imaju svoj indirektni politički okvir, zavise od arbitraže i prenatrpanosti sudova, ali je naveo da mogu da traju i godinama.

Predsednik Udruženja za gas Vojislav Vuletić smatra takođe da bi Srbija trebalo da tuži Jugorosgas, sa kojim ima zaključeni ugovor o isporukama gasa.

„Lično mislim da tužba prema Ukrajini nema smisla jer mi direktne veze sa Ukrajinom nemamo, jer nabavljamo gas od Jugorosgasa i dobijamo ga tranzitom preko Mađarske. Prema tome, ako je neko kriv to je Jugorosgas, koji nam nije obezbedio ono što je ugovoreno", objašnjava Vuletić.

Kako dodaje, Srbija ne bi trebalo da tuži Ukrajinu jer, prema njegovom mišljenju, osnova celog spora je političke prirode i nema veze sa strukom.

„U tom slučaju teško da neko može da istera u svoju korist, a mi trpimo veliku štetu i ne samo mi, svi u našem okruženju su zakinuti. Mislim da bi trebalo da se sve te države udruže i naprave akt prema onim koji su nas u ovoj situaciji izneverili", navodi Vuletić.

Povodom najave tužbe Unije poslodavaca Srbije zbog štete preduzeća jer nije isporučivan gasa, Vuletić smatra da poslodavci nisu u pravu.

"Ako bilo koje preduzeće ima ugovor sa Srbijagasom da mora da obezbedi ugovorene količine gasa potrošaču onda je Srbijagas dužan da to poštuje. Ali, postoje i klauzule da ako nije u stanju da to učini, da potrošač mora da pređe na alternativna goriva i to važi i za preduzeća", smatra Vuletić.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar sutra za 0,1 odsto jači prema evru

Izvor: EMportal, 15.Jan.2009

Dinar će sutra ojačati za 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs biće 93,0163 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Nastavak na EMportal...

Dinar neznatno ojačao

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2009, 02:37

BEOGRAD - Dinar je danas ojačao za 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs je 93,0163 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS)...Evro danas vredi 10 para manje nego juče kada je kurs bio 93,1127 dinara za evro...NBS je juče na Međubankarskom deviznom tržištu prodala 26,3 miliona...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

NBS prodala 26,3 miliona evra

Izvor: Krediti.rs, 16.Jan.2009

Narodna banka Srbije intervenisala je u četvrtak na međubankarskom tržištu deviza prodajom 26,3 miliona evra, što je za 7,8 miliona više nego prethodnog dana, rečeno je u NBS.

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.