Dinar sedmi dan u padu

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar sedmi dan u padu

Dinar će i danas, sedmi dan za redom, ponovo biti na istorijskom minimumu prema evru, jer će oslabiti za 60 para ili 0,6 odsto, uprkos intervenciji Narodne banke Srbije (NBS), koja je prodala 20 miliona evra na deviznom tržištu, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 103,1139 dinara za jedan evro, objavila je centralna banka.

NBS je juče prodala 20 miliona evra na medjubankarskom deviznom tržištu da bi sprečila veliku dnevnu fluktuaciju kursa, a od početka >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << godine ukupno je prodala 876,5 miliona evra, uključujući i jučerašnju intervenciju.

Guverner NBS u ostavci Radovan Jelašić tvrdi da dinar ne pada zato što banke špekulišu ili iznose novac iz zemlje, ukazujući da je kurs slika svega onoga što se dešava u privredi Srbije i inostranstvu.

"U prvom kvartalu imamo značajan tekući platni deficit, manji priliv stranih direktnih investicija i, nezavisno od toga što je NBS od januara do danas prodala 850 miliona evra, dinar pada", naveo je Jelašić za jučerašnji "Blic".

Na pitanje da li banke iznose novac iz Srbije, Jelašić je odgovorio odrečno.

Dinar je ove godine bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs bio 95,97 dinara za evro.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.