Dinar se oporavlja

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 14.Mar.2010, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar se oporavlja

BEOGRAD - Posle dvodnevnog pada prema evru, dinar se oporavio i u ponedeljak, 15. marta ojačaće za 11 para ili 0,11 odsto, tako da će zvanična srednja vrednost srpske valute iznositi 99,7781 dinara, objavila je NBS.

Centralna banka je u petak intervenisala prodajom 20 miliona evra na deviznom tržištu i uključujući jučerašnju intervenciju, od početka godine prodala je ukupno 541,5 miliona evra, da bi obezbedila nesmetano funkcionisanje tržišta i sprečila prekomernu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dnevnu oscilaciju kursa.

Tokom vikenda primenjuje se srednji kurs od petka od 99,8848 dinara za evro, a od ponedeljka novi kurs od 99,7781 dinara za evro.

Variranje kursa

Od početka ove godine, dinar je bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs bio 95,9679 dinara za evro, a najslabiji 12. marta kada je zvanični srednji kurs iznosio 99,8848 dinara.

Premijer Mirko Cvetković je početkom nedelje, na Biznis forumu na Kopaoniku, istakao da će među ključnim izazovima u 2010. godini biti i makroekonomska stabilnost, sa fokusom na inflaciju i kurs dinara.

Premijer je naglasio da je bitno da se obezbedi da kurs stabilizirajuće deluje na kretanja u privredi.

- Ja naročito insistiram da kretanje kursa stabilizirajuće i pozitivno deluje na privredna kretanja. To naravno znači stabilan, ali ne fiksni kurs, u smislu filozofije održanja i držanja kursa na jednom nepromenjenom nivou - poručio je predsednik Vlade Srbije.

Guverner NBS Radovan Jelašić istakao je na Kopaoniku da ukoliko strane direktne investicije budu na nivou planiranih, ako Srbija povuče kredite iz inostranstva, poveća poverenje u makroekonomsku stabilnost i kao zemlja ne budemo trošili mnogo više, trebalo bi da imamo jači kurs.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.