Dinar prekida višednevni pad

Izvor: B92, 26.Maj.2010, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar prekida višednevni pad

Beograd -- Narodna banka intervenisala sa rekordnih 100 miliona evra na deviznom tržištu. Dinar sutra jači za 31 paru.

Dinar će sutra prekinuti sedmodnevnu tendenciju pada vrednosti prema evru i ojačati za 31 paru, tako će zvanični srednji kurs sutra biti 102,80 dinara za jedan evro.

Centralna banka intervenisala je danas na međubankarskom deviznom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tržištu prodajom 100 miliona evra da bi sprečila prekomerene dnevne promene deviznog kursa, što je do sada najveća dnevna intervencija centralne banke.

Sve građane koji su uzeli stambeni ili bilo koji drugi kredit muče isti problemi. Do kada će taj pad da traje, ne znaju pouzdano ni oni koji nam odobravaju kredite - bankari, ali ni ekonomisti.

"Teško je to reći. Dobro ste rekli, to je pitanje za milion dolara. Moje razlišljanje jeste da će dinar da otkliza za inflaciju. To je negde na nivou oko 105, eventualno na nivou od 107 dinara za kraj godine”, očekuje zamenik predsednika izvršnog odbora "Rajfajzen banke” Zoran Petrović.

"Granica, postoji, ali gde će se zaustaviti to je teško utvrditi. Neće se zaustaviti na 140, ali može da se zaustavi na 105, 103”, smatra Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište.

Slaba privreda ne može imati jaku nacionalnu valutu, saglasni su ekonomisti. Osim te činjenice na sedmodnevno slabljenje dinara uticalo je i to što su banke smanjenje obevezne dinarske rezerve, umesto u plasmane privredi, okrenule ka kupovini evra.

Bankari kažu da su veće količine evra tražile domaće i strane kopanije.

"U jednom momentu će se smanjiti masa novca u opticaju i to će ispeglati neravnotežu koja je nastala - da ste u jednom momentu imali veću masu dinara u odnosu na količinu deviza, i da ste to morali ispeglati tako što je pojeftinila roba koja je manje tražena, to jest dinar”, objašnjava Aleksandar Stevanović.

Kurs evra, jasno je, utiče i na inflaciju, pa bankari i ekonomisti očekuju intervenciju Narodne banke i države.

Tako na primer, prošle godine u ovo vreme za prosečnu platu moglo se kupiti 516 kilograma hleba. Danas 414 kilograma.

Za sadašnju prosečnu zaradu može se kupiti oko 80 kilograma svinjskog mesa, dok je proše godine moglo oko 94 kilograma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.