Izvor: Politika, 14.Okt.2010, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar po dinar – nov krov

 Prihvatilište je stešnjeno i nije uvek dovoljno prostrano za svu decu koja ovde stižu

Prihvatilište za decu je ustanova socijalne zaštite pod ingerencijom Beograda i zbrinjava najosetljivije kategorije. Iako je u nadležnosti grada, važno je napomenuti da Prihvatilište okuplja decu i mlade iz cele Srbije i zemalja iz okruženja. To su deca bez roditeljskog staranja ili adekvatnog roditeljskog staranja, žrtve nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja, žrtve trgovine ljudima, ilegalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << imigranti, deca sa poremećajem u društvenom ponašanju i u sudskom postupku. Pomoć se pruža devojčicama i dečacima, uzrasta od 7 do 18 godina, 24 sata dnevno.

Broj dece kojoj  je  potrebno razumevanje i smeštanje u ovu ustanovu svakodnevno raste. Postojeći kapaciteti od samo 16 kreveta nisu dovoljni da se omogući smeštaj svima kojima je pomoć potrebna.

Na inicijativu prijatelja Prihvatilišta, poznatih ličnosti, sponzora i donatora koji su upoznati sa teškoćama u radu ove jedinstvene ustanove, pokrenuta je akcija „Pobedi za decu Prihvatilišta” čiji je cilj prikupljanje novčanih sredstava za preseljenje ustanove u prostorije koje bi obezbedile mesto za sve. To je veoma važno jer ima dana, a posebno noći, kada u Prihvatnu stanicu i Prihvatilište stigne i po desetoro nove dece. Tada je zaista veoma tesno jer je dece mnogo, a prostora i ležajeva malo. Nažalost, svakodnevica pokazuje da je sve više dece i mladih koji stižu u Prihvatilište i očekuju pomoć koja im je neophodna. Ako im se ona uskrati dovodi se u pitanje njihova budućnost. Zaposleni u Prihvatilištu žele da pomognu svakom detetu kako bi se snašla u životu i postali dobri ljudi.

Naš list je medijski sponzor ove akcije. Ljudi koji žele da pomognu Prihvatilištu mogu to da učine i kupovinom omiljenih predmeta poznatih ličnosti on-lajn aukcijom na sajtu Limundo. Na ovaj način obezbeđuje se novac za proširenje kapaciteta Prihvatilišta i njegova seoba sa Voždovca, gde se sada nalaze.

Inače, u Prihvatilištu zastupljena je  multidisciplinarnost rada koja je od velikog značaja za decu. Zato se organizuju razne radionice: kreativno-stvaralačke, edukativne, zdravstvene, psihološke.

Deca koja ovde provode vreme čekajući da se negde smeste vole da idu na izlete i ekskurzije. Srećni su i kada im neko od poznatih ličnosti dođe u posetu.

Snežana Prljević

----------------------------------------------------

Deci od srca

Svaki dinar donacije prihvatilištu i prihvatnoj stanici dobro je došao.

Dinarski račun: primalac: zavod za vaspitanje dece i omladine, pobedi za decu prihvatilišta, bulevar oslobođenja 219, 11000 beograd. Svrha uplate: uplata za projekat „pobedi za decu prihvatilišta br. 08-979“.broj računa: 840-1421761-32

Devizni račun: svrha uplate: donacija za projekat „pobedi za decu prihvatilišta”

01-504100-100007693-000000-0000 - devizni račun republike srbije-rs-zavod za vaspitanje dece i omladine, beograd

Iban broj: rs 35908504100000769397

Uplatu u evrima u korist računa zavoda za vaspitanje dece i omladine, beograd, možete učiniti na broj: 01-504100-100007693-000000-0000 kod narodne banke srbije, kralja petra 12, beograd, republika srbija

objavljeno: 15/10/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.