Dinar oslabio za 32 pare

Izvor: B92, 24.Feb.2010, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar oslabio za 32 pare

Beograd -- Dinar je ponovo oslabio prema evru, tako da zvanični srednji kurs iznosi 99,35 dinara. Narodna banka nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

U izjavi za B 92 ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da je osnovna potreba srpske ekonomije smanjenje "evroizacije", što se može ostvariti podsticanjem bankarskog sektora i građana da svoje kredite sa deviznom klauzulom indeksiraju u dinarima.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio je da je zabrinut zbog pada vrednosti dinara u odnosu na evro.

"Ja jesam zabrinut zbog rasta evra u situaciji kada su plate i penzije zamrznute, jer to jeste udar na standard građana i mislim da NBS u takvoj situaciji mora mnogo jače da interveniše. I mislim da imajući u vidu nivo deviznih rezervi mora jače da se interveniše, to je moj lični stav kao ministra ekonomije. Zbog standarda građana i evroizacije koja postoji u privredi, otplata zajmova koji su indeksirani u evro", kaže Dinkić.

Gostujući u Vestima u pola 7 ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da se ona zalaže za to da se, umesto da se intervencijama iz deviznih rezervi utiče na kretanje kursa, pokreću kampanje na nivou države koja će se suprotstaviti "evroizaciji" tj. dominaciji evra u ekonomiji Srbije.

"Oni sa čim Vlada treba da se suoči je smanjenje stepena evroizacije naše ekonomije, to znači da podstakne i bankarski sektor i građane da pokušaju da konvertuju svoje kredite u deviznoj klauzili u dinarske", kaže Dragutinovićeva.

Ona kaže da postoji nekoliko ideja kako bi država većom aktivnošću mogla da podstakne banke da motivišu svoje klijente da se smanji stepen evroizacije konverzijom deviznih kredita u dinarske.

"Takođe razvojem sekundarnog tržišta hartije, korišćenjem dinarskih depozita države, veliki je broj ideja. Jer mi ovde živimo od dinara i u dinarima", dodaje Dragutinovićeva.

Istovremeno, guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da je inflacija u Srbiji u prošloj godini bila manja od planirane, kao i da će u prvoj polovini 2010. ona biti ispod donje granice ciljanog raspona od šest plus minus dva odsto.

"Ovaj dokument MMF je konstatovao da je inflacija bila manja nego što je očekivano, svega 6.6 %, da će najverovatnije inflacija u prvoj polovini ove godine biti ispod donjeg raspona. A raspon je 6 plus minus 2 odsto. Štaviše, upravo je statistika objavila podatak da je januarska inflacija iznosila svega 0,5 odsto, to znači da je inflacija januar na januar svega 4,8 odsto", kaže Jelašić.

Jelašić je najavio i da će se u razgovoru sa bankama o Bečkom sporazumu krajem ove nedelje ići na umanjenje njihove kreditne izloženosti za 20 odsto u odnosu na kreditnu izloženost dogovorenu tim sporazumom prošle godine.

Jelašić je objasnio da će to biti urađeno jer su banke povećale kreditnu izloženost u Srbiji 2009. iako je to bila teška godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.