Dinar nastavlja da slabi

Izvor: Politika, 19.Maj.2010, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar nastavlja da slabi

BEOGRAD – Guverner Narodne banke Srbije u ostavci Radovan Jelašić izrazio je večeras zabrinutost zbog pada vrednosti dinara u odnosu na evro u poslednjih nekoliko dana i ukazao da kurs dinara utiče na osnovni cilj NBS, a to je postizanje i održavanje stabilnosti cena.

Jelašić je poručio građanima da štede u dinarima, jer je, kako je objasnio, dinarska kamatna stopa veća od inflacije.

"Bolje je zaduživati se u dinarima nego u evrima", kazao je Jelašić gostujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na televiziji B92.

Komentarišući nagli pad dinara u odnosu na evro i prelazak psihološke granice od 100 dinara početkom ove sedmice, Jelašić je rekao da je NBS u ponedeljak i utorak intervenisala na deviznom tržištu sa ukupno 140 miliona evra, kako se ne bi dozvolile prevelike dnevne fluktuacije.

Prema njegovoj oceni, nema bojazni da centralna banka neće moći da održi stabilnost kursa jer, kako je ukazao, NBS u deviznim rezervama ima tri puta više deviza nego što je to trenutna količina dinara u opticaju.

Objašnjavajući razloge naglog pada vrednosti dinara prema evru, on je rekao da je to, između ostalog, posledica slabljenja evra prema dolaru od oko 20 odsto u poslednjih mesec i po dana.

"Evro ima najnižu vrednost u poslednje četiri godine što automatski utiče na zemlju koja ima fleksibilan kurs kao što je Srbija, Mađarska, Poljska ili Turska".

Prema njegovim rečima, korekcija evra zavisi od količine stranih investicija, kao i od dogovora sa MMF-om.

"Ako ne dođu stane investicije, to loše utiče na kurs, kao i povećavanje plata i penzija bez realnih izvora", podvukao je Jelašić.

Tanjug

[objavljeno: 19/05/2010]
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kuda ide dinar?

Izvor: RTS, 19.Maj.2010

Dinar će sutra ponovo oslabiti u odnosu na evro. Nagli rast evra posledica spekulativnog ponašanja učesnika na finansijskom tržištu, smatra Diana Dragutinović. Kurs dinara rezultat ponude i tražnje, a ne nekakvih psiholoških faktora, kaže Dejan Šoškić. ..Dinar je nastavio da slabi prema evru,...

Nastavak na RTS...

Katastrofalna državna politika: Banke ubiše dinar!

Izvor: Press, 19.Maj.2010

Posle smanjenja obavezne dinarske rezerve, umesto da daju kredite, banke navalile da kupuju evre i oborile kurs dinara na istorijski minimum .Dramatičan pad vrednosti domaće valute prethodnih dana izazvale su poslovne banke, koje su viškom dinara oslobođenih...

Nastavak na Press...

Dinar nastavlja da slabi, kurs 101,71 dinara za evro

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2010, 02:01

BEOGRAD - Dinar će i danas, treći dan za redom, nastaviti da slabi prema evru i to za 25 para ili 0,25 odsto, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 101,7099 dinara za evro, što je nova rekordno niska vrednost domaće valute prema evru, objavila je Narodna banka Srbije (NBS)...NBS juče nije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dinar nastavlja pad

Izvor: S media, 20.Maj.2010

Dinar je i danas, treći dan za redom, nastavio da slabi prema evru i to za 25 para ili 0,25 odsto, tako da je zvanični srednji kurs 101,7099 dinara za evro, što je nova rekordno niska vrednost domaće valute prema evru, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). ..NBS juče nije intervenisala na deviznom...

Nastavak na S media...

Dinar slabi treći dan zaredom

Izvor: Vesti-online.com, 20.Maj.2010

Dinar je i danas, treći dan za redom, nastavio da slabi prema evru i to za 25 para ili 0,25 odsto, tako da je zvanični srednji kurs 101,7099 dinara za evro, što je nova rekordno niska vrednost domaće valute prema evru, objavila je Narodna banka Srbije (NBS)...NBS juče nije intervenisala na deviznom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.