Izvor: Blic, 11.Dec.2009, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar mora biti stabilan

Vodeći privrednici odlučni su u nameri da „idu do kraja" - stabilnost kursa mora se postići. Samo tako može se obezbediti normalan ambijent za poslovanje, u protivnom, kapital iz Srbije vrlo lako mogao bi da se preseli u okruženje.



U razgovorima sa predstavnicima vlasti, privrednici su više puta ponovili da je predvidivost kursa jedna od velikih tekovina izlaska iz recesije. Nestabilna domaća valuta, kako kaže za „Blic" Toplica Spasojević, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Holding kompanije „ITM grupe", znači kažnjavanje svih onih koji su investirali, zapošljavali nove radnike i širili na nova tržišta, a razvoj bazirali na kreditima. Isto važi i za građane koji su rešavali životna pitanja zaduživanjem kod banaka.

- Svi smo mi ovim jačanjem evra zapravo kažnjeni, i to većom ratom - naglašava Spasojević.

Direktna posledica slabljenja dinara, kako ukazuje naš sagovornik, jeste manje zapošljavanje, manji prilivi od poreza, ali i opasnost da se investicije sele u region.

- Ne može niko da me ubedi da je ekonomija Makedonije, BiH i Hrvatske bolja od naše, pa imaju stabilan kurs. Kreatori ekonomske politike moraju da budu svesni da opasnost nije od inflacije već od recesije - upozorava Toplica Spasojević.

Zbog jačanja evra svi su kažnjeni i zaposleni sa fiksnim platama i preduzeća koja su profitabilna.

- Zašto neko nije na vreme odreagovao kada je evro počeo da jača. Pa, zato i imamo aranžman sa MMF. Ili je postojao neki drugi cilj za koji ne znamo. Ako Vlada ne može da obezbedi stabilan ambijent za poslovanje, onda to pitanje treba da se prenese u parlament. Mi privrednici pitamo da li ova zemlja hoće prosperitetnu ekonomiju i uspešnu privredu, ili želi da svi kapital preselimo u okruženje - ukazuje Spasojević.

Kada govori o računici koja kada evro jača nikako nije na strani preduzeća, ovaj privrednik to ilustruje podatkom da za četiri miliona evra direktnih investicija, u slučaju slabljenja dinara za 10 odsto to je dodatni trošak od 400.000 evra. Pita se, ko može tu sumu da zaradi za godinu dana.

- A da ne govorim koliki su gubici kada robu date na 90 ili 120 dana odloženo. Posebna priča su bilansi, koji će iskazati manje dobitke, pa nijedno preduzeće neće moći da se zaduži kod banke - upozorava Spasojević.

Na negativnim kursnim razlikama „Komtrejd" je prošle godine izgubio osam miliona evra. I to nije slučaj samo sa ovom uspešnom kompanijom, nego i sa svim drugim koje rade legalno.

- Bojim se da se ovakvim potezima nagrađuje siva ekonomija i oni koji love u mutnom. Mi smo apelovali da se kurs izniveliše, da država interveniše kako bi oborila kurs. I ništa se od toga nije desilo. Sa padom domaće valute i ono malo uspešne privrede koja radi se uništava. Država očekuje redovno plaćanje poreza. I mi to činimo i šta se dešava. Kada dobijemo povraćaj PDV posle dva meseca, zbog jačanja evra to nije suma koju smo uplatili – kaže Veselin Jevrosimović.

Ekonomisti očekuju mali odliv deviza

Ekonomisti, uz ogradu da je do kraja godine teško prognozirati kretanje kursa, smatraju da će odlivi deviza po osnovu belog šengena biti relativno mali (maksimalno 20 miliona evra u narednih mesec dana), dok će prilivi na osnovu doznaka u narednih meseca dana biti jako visoki, verovatno izmeću 300 i 400 miliona evra. To bi moglo pozitivno da utiče na kurs.

Dužnici na gubitku

Raspon između kupovnog i prodajnog kursa juče u bankama iznosio je oko pet dinara, što ukazuje na to da je i dalje prisutna nestabilnost. Ovim jačanjem evra svi dužnici su na gubitku, jer im raste iznos u dinarima koji moraju da izdvoje za otplatu rata.

U poslednja dva meseca domaća valuta je izgubila skoro četiri dinara u odnosu na evro. Primera radi, ukoliko je neko imao ratu za kredit 340 evra, ovih dana morao je da plati oko 1.300 dinara više nego krajem septembra.

Dinkić: Narodna banka mora brže da reaguje

Dinar će ostati stabilan, a prošlonedeljno kolebanje kursa bilo je prolazno, izjavio je juče Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

- Dinar može da fluktuira, ali ne drastično. U slučaju drastičnije fluktuacije, NBS, koja raspolaže sa rekordnim deviznim rezervama od preko 10 milijardi evra, mora brže da reaguje. Dinar će nastaviti tendenciju rasta narednih dana tako da ovaj nedavni pad naše valute slobodno možemo nazvati nedeljnim prolaznim fluktuiranjem dinara. Naravno, svi moramo da naučimo da će se vrednost dinara nekada menjati, ali to sigurno neće ugroziti njegovu stabilnost - rekao je Dinkić na otvaranju Centra za informatičke tehnologije „Pakom grupe" u Nišu.

Ministar je istakao da bez stabilnog dinara nema stabilne ekonomije i da je ta činjenica jasna i Radovanu Jelašiću, guverneru NBS.

M. S.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blic: Dinar mora biti stabilan

Izvor: B92, 12.Dec.2009, 01:35

Havana -- Predsednik Venecuele Ugo Čaves potpisao je u Havani sa kubanskim vlastima nekoliko trgovinskih sporazuma, vrednih 3,2 milijardi dolara... Čaves se sastao i sa svojim "političkim mentorom" Fidelom Kastrom, nakon susreta s kubanskim kolegom Raulom Kastrom, koji je u julu 2006. godine poštao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.