Dinar konačno stabilan

Izvor: RTS, 14.Okt.2012, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar konačno stabilan

Dinar će u ponedeljak ojačati za 1,2 odsto prema evru, tako da će zvanični srednji kurs biti 112,5 dinara za jedan evro. Ekonomisti kažu da bi i narednih meseci dinar trebalo da bude stabilan.

Posle visemesečnog ubrzanog slabljenja, dinar jača. Zvanični srednji kurs u ponedeljak će biti 112,5 dinara za evro što je sedam i po dinara manje nego početkom avgusta i gotovo je na majskom, predizbornom nivou.

 

U Narodnoj banci smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je kurs sada na realnom nivou, dok ekonomisti kažu da bi i narednih meseci dinar trebalo da bude stabilan. Za evro će sutra zvanično biti potrebno dinar i 40 para manje nego u petak ili sedam i po dinara manje nego devetog avgusta kada je kurs bio rekordnih 119 dinara.

"Mnogo je veća ponuda bilo bi za građane bolje da kupuju, pošto je ovo najniža vrednost u poslednjih četiri, pet meseci, ali ponavljam mnogo više prodaju nego što kupuju", kaže menjač Borislav Brujić.

Jačanje dinara nije sumnjivo već očekivano, kažu u Narodnoj banci - menjali su propise o obaveznoj rezervi banaka i tako oslobodili oko 600 miliona evra, a sa tržišta povukli toliko dinara. Veća ponuda deviza oborila im je cenu a tome je doprinela i Vlada.

"U pravcu stabilizacije dinara uticao progrma subencionisanja kredita od strane države i najvaljena fiskalna konsolidacija koja je genrisala priliv novca iz inostranstva. Iako je to priliv skroman on nije bio prisutan u prvoj polovini godine kada smo imali odliv deviza kroz strane direktne investicije i gotovo nikakav priliv portfolio investicija", rekao je nedavno viceguverner NBS-a Veselin Pješčić.

Ekonomisti dodaju da je jačanju dinara doprinelo i to što je prošla neizvesnost oko izbora i formiranja Vlade koja je pogurala kurs.

Ekonomista Mališa Đukić kaže da kratkoročno posmatrano možemo očekivati da će dinar u odnosu na evro imati stabilnu liniju i da će eventualno blago jačati imajući u vidu mere i nestanak neizvesnosti.

"Međutim ako posmatramo period od pola godine ili više uz ovakav deficit, rast inflacije u Srbiji u odnosu na inflaciju u Evrozoni, i uopšte rast duga ne možemo očekivati rast dinara odnosno možemo očekivati blago slabljenje dinara u odnusu na evro", ističe Đukić.

Ako se prognoze ostvare i dinar ostane stabilan narednih nekoliko meseci, to bi bio realan osnov da se smanje cene, pre svega uvozne robe, koja je poskupela baš zbog kursa.
Pogledaj vesti o: Dinar,   Kurs dinara

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar konačno stabilan?

Izvor: RTS, 14.Okt.2012

Domaća valuta u ponedeljak će ojačati za 1,2 odsto prema evru, tako da će zvanični srednji kurs biti 112,5 dinara za jedan evro. Ekonomisti kažu da bi i narednih meseci dinar trebalo da bude stabilan. ..Posle visemesečnog ubrzanog slabljenja, dinar jača. Zvanični srednji kurs u ponedeljak će...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.