Dinar će sutra oslabiti 0,19 odsto

Izvor: B92, Beta, 30.Mar.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar će sutra oslabiti 0,19 odsto

Beograd -- Potpredsednik Gasproma i generalni direktor Gaspromeksporta Aleksandar Medvedev kaže da je maršuta gasovoda "Južni tok" preko Srbije prioritetna za Rusiju.

Rumunija nije nikakva alternativa i ne može biti zamena za Srbiju, kaže Medvedev

"Spremni smo da do kraja ove godine završimo sve pojedinačne tehničke elaborate za zemlje uključene u gradnju gasovoda. Za sve poslove postoje rokovi, a već smo dali zahtev za istraživačke radove na delu od Rusije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ka Evropi. Potom slede koraci koji se odnose na tranzit gasa potrošačima u Evropi", rekao je Medvedev.

Ističući da "nema govora o pomeranju" i da će gasovod "Južni tok" biti završen do kraja 2015. godine, Medvedev je kazao da da u povećanje ukupnog godišnjeg kapaciteta gasovoda sa 30 na 47 milijardi kubika "više niko i ne sumnja".

"Sa partnerima iz italijanskog Enija već smo se dogovorili u vezi sa korekcijom ugovora oko podvodnog dela trase. A, to bi za Srbiju bilo povećanje tranzita preko vaše teritorije", rekao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je predviđeno najmanje deset milijardi kubika, ali će krajnje količine gasa biti određene tehničko-ekonomskom studijom.

Medvedev je kazao da profesionalci iz Srbijagasa i Gasproma rade na pripremi studije izvodljivosti za podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru, koja bi trebalo da bude gotova do kraja aprila.

"Prioritet je obezbeđivanje gasom srpskog tržišta, ali se razmatra i regionalni aspekt. Ipak, u svemu postoje tehnološki i ekonomski faktori, koji će biti jasniji posle studije", rekao je Medvedev.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U ponedeljak 94,5953 dinara za evro

Izvor: 24sata, 30.Mar.2009

Prema podacima srpske centralne banke, evro danas vredi oko tri pare manje nego u petak i tokom vikenda, kada je kurs bio 94,6258 dinara za evro.

Nastavak na 24sata...

Dinar oslabio 0,19 odsto

Izvor: EMportal, 31.Mar.2009, 10:46

Dinar oslabio prema evru 0,19 odsto, zvaničan srednji kurs 94,7778 dinara za evro, objavila Narodna banka Srbije.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.