DA BELO BUDE STVARNO BELO: Uz pomoć ovih saveta IZBELEĆETE odeću bez upotrebe hemikalija, a ne treba vam NI DINAR

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2023, 23:04

DA BELO BUDE STVARNO BELO: Uz pomoć ovih saveta IZBELEĆETE odeću bez upotrebe hemikalija, a ne treba vam NI DINAR

Bela garderoba je jako teška za održavanje, ali postoji prirodni način

Ako u svojem domu posedujete barem jedan komad bele odjeće, znate koliko je teško održati tu odeću belom. Obično samo posle nekoliko pranja promeni boju u sivkastu ili žućkastu i, znamo, to vas jako nervira.

Ali ne brinite, postoji način da odeća ostane bela i bez skupih hemikalija i izbeljivača. Nudimo vam šest trikova kako efikasno izbeliti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odeću uz pomoć prirodnih sastojaka.

Koristite prirodni izbeljivač – Sunce

Kad operete odeću, okačite je na žicu i ostavite na suncu da se osuši. Nemojte koristiti mašinu za sušenje veša, jer će sunčevi zraci izbeliti vašu odeću, a lepo će je i osušiti.

Do izbeljivanja dolazi zbog jakih sunčevih ultraljubičastih zraka koje razbijaju hemijske veze u mrlji, pa tako i mrlja nestane. Takav proces se događa i kod hemijskih sredstava za izbeljivanje.

 Umočite odeću u limunovom soku

Sok od limuna izvrstan je izbeljivač koji beloj odeći vraća belinu, a ujedno i nema rizika od preteranog izbeljivanja, kao što to kod biste sredstva za izbeljivanje.

Sve što je potrebno je da pomešajte pola šoljice limunovog soka u oko 3,5 litara vruće vode.

Ovaj rastvor dobro promešajte i ostavite da odeća u njemu stoji jedan sat ili preko noći. Kada izvadite odeću iz rastvora, ostatak rastvora sipajte u mašinu i operite odeću kao i inače.

Dodajte alkoholno sirće  u mašinu tokom pranja

Sirće je najbolje sredstvo za definfikovanje, posebo odeće. Od izbeljivanja odeće i uklanjanja mrlja i neželjenih mirisa, sirće može stvarno učiniti mnogo toga kad je odeća u pitanju. Za izbeljivanje bele odeće, napravite rastvor od 1/4 šoljice soka od limuna s 1/2 šoljice destilovanog alkoholnog sirćeta. Ovaj rastvor idealan je alternativa za izbeljivač.

Ako pak imate odeću neprijatnog mirisa, to možete ublažiti dodavanjem 1 šoljice sirćeta u mašinu tokom poslednjeg ciklusa ispiranja.

Soda bikarbona takođe deluje kao izbeljivač

Soda bikarbona (natrijum bikarbonat) je hemijski vrlo slična prašku za pranje veša (natrijum karbonat), pa se zato može koristiti na sličan način.

Soda je prirodni neutralizator neprijatnih mirisa, tako da vaša odeća ne samo da će biti belja, nego će i oni imati vrlo sveži miris. Ona je takođe i blag antiseptik, pa će vaša odeća ali i mašina biti zaštićena od bakterija.

Koristite prirodne deterdžente za pranje rublja

Danas u prodavnicama možemo pronaći i prirodne deterdžente za pranje rublja. Oni se sastoje od biljnih enzima i prirodnih minerala koji čiste jednako efikasno kao i oni s hemikalijama.

Ipak, ovi prirodni nisu tako grubi prema tkaninama pa tako mogu i znatno produžiti vek vašoj odeći. Najbolji deo je to da su biorazgradivi i da ne zagađuju okolinu, za razliku od uobičajenih deterdženata koje koristimo.

Plava je nova bela

Plava i žuta su komplementarne boje. Tako ćete dodavanjem plave tečnosti ukloniti žućkastu nijansu koju je vaša odeća poprimila. Sledite uputstva na ambalaži kada dodajete plavu boju. Dodavanje 1/4 do 1/8 čajne kašičice trebalo bi da dâ rezultate.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.