Cigarete Filip Morisa poskupljuju za 10 dinara

Izvor: Studio B, 30.Dec.2011, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cigarete "Filip Morisa" poskupljuju za 10 dinara

Niška kompanija "Filip Moris operejšns" (Philip Morris operations" poskupeće svoje cigarete za pet do 10 dinara po paklici od 16. januara zbog povećanja minimalne akcize sa dosadašnjih 61 na 71 dinar.

Istovremeno, u "Britiš amerikan tobaku" (British American Tobačo -BAT) i "Japan tobako internešnl - JTI) u ovom trenutku nisu doneli konačnu odluku o promeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << cene svojih proizvoda i ističu da trenutno analiziraju uticaj nove akcize na svoje poslovanje, te da će javnost biti obaveštena o eventualnom povećanju cena cigareta.

U Službenom glasniku izdatom 23. decembra kompanija "Filip Moris" objavila je maloprodajne cene duvanskih prerađevina koje stupaju na snagu 16. januara 2012. godine. Cigarete tog proizvođača poskupeće od pet do 10 dinara po paklici.

Nova cena paklice crvenog "marlboroa" iznosiće 170 dinara, umesto sadašnjih 160 dinara, a crvenog i srebrnog "bond strita" (street) 105 dinara, umesto sadašnjih 95 dinara. "Best blue" čija je cena sada 110 dinara, koštaće 120 dinara, a "klasik 100 s" (clašic) plavi i crveni 110 dinara umesto sadašnjih 105 dinara. "Drina" tvrdo pakovanje koštaće 105 dinara po paklici, meko pakovanje 100 dinara, a "filip moris" silver i red 140 dinara. Stara cena tih cigareta iznosi redom 95 dinara, 90 dinara i 130 dinara.

Direktor za korporativne i regulatorne poslove BAT Srđan Lazović izjavio je za Tanjug da će uvećano poresko opterećenje, u skladu sa novousvojenim Zakonom o akcizi, stupiti na snagu 1. januara 2012. godine.

"Svaki rast poreza, u konkretnom slučaju akciza, može dovesti do povećanja maloprodajnih cena. Trenutno analiziramo uticaj nove akcize na svoj poslovni portfolio i obavestićemo javnost o promeni cena istog", rekao je on.

Lazović je napomenuo da minimalna akciza trenutno iznosi 61 dinar po paklici cigareta, a pored akcize, plaća se još i „zdravstveni dinar" u iznosu 1,55 dinara, kao i porez na dodatu vrednost (PDV). Na ceni od, na primer, 100 dinara ukupno poresko opterećenje iznosi 77,8 dinara odnosno učešće državnih dažbina iznosi 78 odsto od maloprodajne cene paklice, precizirao je on.

U JTI Tanjugu je rečeno da u ovom trenutku još nije doneta konačna odluka o tome da li će cena biti promenjena. U toj kompaniji naglašavaju da povećanje akcize nije jedini faktor koji utiče na cenu cigareta već i procena celokupne makroekonomske situacije, kao i situacije na tržištu i ističu da će o eventualnom povećanju cena cigareta informisati javnost objavom u Službenom glasniku u skladu sa Zakonom o duvanu.

Skupština Srbije usvojila je sinoć izmene Zakona o akcizama, prema kojima će minimalna akciza po paklici cigareta od 1. januara biti povećana sa dosadašnjih 61 na 71 dinar. Ministarstvo finansija predviđa da će izmenama akciza na cigarete godišnji prihodi budžeta biti povećani za oko 1,3 milijarde dinara.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.