Izvor: Politika, 03.Okt.2013, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bluze za sajam, patike za forum

Anketni odbor u Čačku saopštio da je supruga gradonačelnika odustala „od tužbe protiv budžeta”, vredne 15.000 dinara

Čačak – Skupština grada Čačka usvojila je juče predlog mera kojima je doskorašnji direktor Turističke organizacije Miodrag Stevanić obavezan da toj ustanovi vrati 704.465 dinara zbog neopravdane potrošnje goriva, 547.481 dinar za suknje, bluze i patike podeljene radnicama i 117.469 dinara za dnevnice koje nije opravdao posle puta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << po Hrvatskoj i Sloveniji.

Predlog mera, inače, sadrži ukupno 15 tačaka i delo su Anketnog odbora koji je Gradska skupština proletos obrazovala kako bi se utvrdilo šta se zbivalo proteklih godina u mesnoj turističkoj kući. Na čelu odbora bila je Miroslava Tanasković iz odborničke većine (NS–DSS), dok je zamenik predsednika bio Dragan Vučetić iz opozicionog DS-a.

– Na osnovu brojnih dokumenata utvrdili smo da se u toj ustanovi radilo nedomaćinski, i zato njenu delatnost ispituju poreski inspektori i inspektori za privredni kriminal. Ali i Skupština grada u prošlom mandatu nije posvetila dovoljno pažnje TOČ-u, iako je bila dužna da to učini. To bi, siguran sam, umanjilo broj nepravilnosti – rekao je odbornik Milan Lazović (SNS), član Anketnog odbora.

Inače, Miodrag Stevanić došao je na mesto direktora TOČ-a kao kadar Srpske radikalne stranke 5. avgusta 2008. i na toj dužnosti ostao do 9. aprila ove godine.

– Anketni odbor mi je stavio na teret, recimo, da sam za tri godine na službena putovanja potrošio 13.958 evra i 785.194 dinara. Ali, u dve trećine slučajeva na put je istim kolima polazio i neko od zaposlenih pa su, sem dnevnica, preko mog putnog naloga išli i njihovi troškovi za prenoćišta, ulaznice, gradski prevoz, taksi... Međutim, nijednom me nisu pozvali na sednicu Odbora da im to objasnim. Zbog toga ću sledeće sedmice sazvati konferenciju za novinare i sve to ispričati – kaže Stevanić za „Politiku”.

On je dolaskom u TOČ zatekao osmoro zaposlenih koji su nastavili da primaju plate iz gradskog budžeta, ali je za vreme svog mandata primio čak još 15 radnika, čije nadnice je ustanova morala sama da zaradi. Stevanić veli da će na najavljenoj konferenciji obelodaniti na intervenciju kojih političara su zaposleni novi ljudi.

U nalazu Anketnog odbora ima, blago rečeno, raznih stvari. Recimo, pred sajam turizma u Beogradu, lani, devet radnica dobile su suknje, bluze, majice i blejzere konfekcije „PS fešn” a račun od 176.130 dinara platila je Turistička organizacija Čačka. Zatim su u martu iste godine nabavljene trenerke i patike za 14 radnica koje su se spremale za učešće na turističkom forumu, što košta 241.560 dinara. Uz to ide i 15 kravata (21.600 dinara) ali one, reče Stevanović, nisu odnete kućama već podeljene poslovnim prijateljima.

Odbor je, dalje, utvrdio da su na kraju prošle godine neisplaćene zarade radnicima dostigle 4,97 miliona dinara, dok se 2,1 miliona duguje državi za poreze. U tri protekle godine u zemlji i inostranstvu o trošku TOČ-a putovalo je 28 zaposlenih i drugih lica a trošak iznosi 1,15 miliona dinara i 24.030 evra.

Stevaniću se, nalazom odbora, na teret stavlja i da je februara prošle godine nezakonito povećao plate, i to 30 odsto, radnicama Gordani Marić (referent), Mirjani Kovačević (rukovodilac pravne službe) i Veri Ilić (referent). U aneksu ugovora sa radnicama direktor se pozvao na član 51. Pravilnika o radu, a po ovom članu povećanje plate od 30 odsto može uslediti samo ako je reč o radnicima koji upravljaju Ovčarsko-kablarskom klisurom, što se u ovom slučaju ne bi moglo reći. Pred zakazivanje ove sednice Skupštine grada, ti aneksi stavljeni su van snage.

TOČ ima sudske sporove zbog zarada sa sedmoro radnika, u ukupnom iznosu od 387.757 dinara. Anketni odbor saopštio je da je referent u Turističkoj organizaciji Čačka Vera Ilić, inače supruga gradonačelnika, 9. avgusta ove godine u Osnovnom sudu u Čačku odustala od tužbe za neisplaćenu zaradu, u ukupnom iznosu od 15.000 dinara, a tužbu je bila podnela pod navodom da je, s obzirom na stručnu spremu, 2009. godine imala pravo na bolju platu.

Gvozden Otašević

objavljeno: 04.10.2013.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.