Blumberg: Srpski dinar će jačati

Izvor: Blic, 23.Apr.2013, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blumberg: Srpski dinar će jačati

Kamatne stope na srpske državne obveznice pale su na gotovo tromesečni minimum, nakon što su Beograd i Priština postigli sporazum o normalizaciji odnosa, piše njujorška agencija Blumberg.

Konstatovano je i da su u ovom trenutku kamate na srpske obveznice niže nego, primera radi, slovenačke.

Bankarska grupacija Rojal benk of Skotland (RBS) je navela da investitori treba da ulažu u srpske obveznice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << budući da je postignuti sporazum koji je “kreditno pozitivan“.

-Iako je Srbija bar pet godina daleko od konačnog pristupanja EU, dobar deo ekonomskih koristi od članstva biće ostvaren tokom pristupnih pregovora i ekonomskih i socijalnih reformi koje idu uz pregovore - navode analitičari RBS.

Pad kamatnih stopa na srpske državne obveznice može, kako procenjuju domaći ekonomisti, dovesti i do jačanja dinara, ali samo privremeno.

- Očekujem da je uticaj ovog momenta na jačanje dinara samo kratkog daha, ali da dugoročno taj trend ne može da se održi. To nije ni poželjno jer bi se konstantno jačanje dinara odrazilo negativno na rast izvoza i privredni rast Srbije. Trebalo bi težiti ka realnom kursu s obzirom da je dinar precenjen- kaže za „Blic“ Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije.

Banka Sosijete Ženeral je ponovila preporuku da se kupuju dinari, zbog očekivanja da će vrednost srpske valute skočiti na 108 dinara za evro.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Blumberg: Srpski dinar će jačati

Izvor: Banke.Online.rs, 24.Apr.2013, 08:53

Kamatne stope na srpske državne obveznice pale su na gotovo tromesečni minimum, nakon što su Beograd i Priština postigli sporazum o normalizaciji odnosa. Konstatovano je i da su u ovom trenutku..

Nastavak na Banke.Online.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.