Bivši guverner NBS: Ovoliko jačanje dinara nije smelo da se desi

Izvor: Vesti-online.com, 22.Sep.2017, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši guverner NBS: Ovoliko jačanje dinara nije smelo da se desi

Zašto dinar jača, ko na tome gubi, a ko dobija, i koliko dugo će imati visoku vrednost prema evru?, piše N1.

Osnovni uslov stabilnog kursa dinara jeste da odnos dinara i strane valute bude u balansu. Prema rečima ekonomiste Dejana Šoškića, glavni razlog jakog dinara je restriktivna monetarna politika u Srbiji.

- Mi smo imali inflaciju koja je bila ispod donje granice inflacionog cilja sa relativno visokim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kamatnim stopama u dinarima i sa drugim elementima monetarne politike koji bi se mogli tumačiti da su bili restriktivniji nego što je bilo nužno. I to je u tom trenutku davalo rezultat koji su mnogi želeli, a to je stabilnost deviznog kursa - objasnio je Šoškić.

Bivši guverener NBS dodaje da se sada, međutim, vidi da takva politika ima svoju cenu koja je dovela do jačanja dinara.

- I ono što je vrlo važno, moramo reći, restriktivnija monetarna politika ima za posledicu ne samo jačanje dinara nego, sa druge strane, i manju ekonomsku aktivnost u zemlji - upozorava Šoškić.

Jačanje domaće valute smanjuje konkurentnost domaćih proizvoda i usluga na međunarodnom i domaćem tržištu. Ovakva situacija ide u prilog svim uvoznicima i svim dužnicima u evrima, koji imaju prihode u dinarima, ali i špekulatnima koji zaradjuju na kursnoj razlici.

Jačanje dinara, tvrdi Šoškić, destimuliše priliv investicija i jačanje izvoza.

- Suština srpskog problema i rešenja jeste konkurentna privreda i izvoz, a tome svakako ne doprinosi jačanje domaće valute, koje nije utemeljeno na velikom izvoznom potencijalu ili uspehu u međunarodnoj razmeni nego iskuljučivo restriktivnom politikom i prilivom špekulativnog (kratkoročnog) kapitala - navodi on.

Šoškić smatra da ovoliko jačanje dinara nije smelo da se desi, posebno u situaciji kada imamo veću inflaciju u Srbiji nego u Evrozoni.

Tvrdi da Srbija mora da se usaglasi o tome kakvu monetarnu politiku će voditi, u suprotnom ova situacija, koja ne odgovara domaćoj privredi, može potrajati.

- Mi tvrdimo da gađamo na inflaciju a ustvari sve vreme gađamo kurs - zaključuje Šoškić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.