BLOKIRALI MI FIRMU ZBOG 14 PARA!

Izvor: Kurir, 21.Feb.2012, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BLOKIRALI MI FIRMU ZBOG 14 PARA!

Vlasnik privatne firme iz Zemuna Z. Z. već mesec dana ne može da koristi tekući račun jer mu ga je Poreska uprava blokirala zbog duga od 14 para. Zbog neplaćenih poreza i doprinosa Poreska uprava mu je oduzela poreski identifikacioni broj (PIB), ...

BEOGRAD - Dinar po dinar, palača!

Vlasnik privatne firme iz Zemuna Z. Z. već mesec dana ne može da koristi tekući račun jer mu ga je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Poreska uprava blokirala zbog duga od 14 para. Zbog neplaćenih poreza i doprinosa Poreska uprava mu je oduzela poreski identifikacioni broj (PIB), zbog čega je račun njegove firme bio u blokadi oko tri meseca. I posle plaćanja duga od 70.000 dinara račun firme je bio neupotrebljiv.

- Platio sam tačno onoliko koliko mi je rečeno na šalteru u Poreskoj upravi u Zemunu. Iako sam to uplatio istog dana, račun mi je ostao blokiran. Knjigovođi su u Poreskoj upravi rekli da je to zbog duga od 14 para i da je iznos za uplatu bio pogrešan. Pitao ih je hoće li mu vratiti kusur, a oni su rekli da ne žele da se raspravljaju. Napisao je dve uplatnice na jedan dinar, jer u banci ne prihvataju uplatnice na 14 para. Uplatio je to na račune PIO fonda i Poreske uprave, jer smo i za penziono i invalidsko osiguranje i za poreze na dohodak dugovali po 14 para. Kad je plaćao, svi u banci su mu se smejali - kaže Z. Z. i dodaje da mu NBS još nije odblokrala račun.

U Poreskoj upravi kažu da blokada nije skinuta zato što je Z. Z. dug uplatio direktno Poreskoj i PIO fondu, umesto na svoj blokirani račun.

- Trebalo je da uplati jedan dinar na svoj blokirani račun, a ne direktno na račune Poreske uprave i PIO fonda. U suprotnom NBS ne registruje uplatu i ne može da skine blokadu sa računa - ističu u PUS.

Rajić: Ima mnogo primera

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je blokiranje računa firmi zbog duga od 14 para „van pameti“ i da je posledica prevelike birokratizacije, koja odavno ne služi ljudima.

- Birokratija se drži nekih sumanutih pravila, i ima mnogo sličnih primera. Mi u Uniji poslodavaca nismo mogli da dobijemo potvrdu iz Poreske uprave da smo izmirili sve obaveze jer smo na računu imali višak od 2.500 dinara, pošto je knjigovođa pustio dva ista naloga. Zbog toga nismo mogli da se prijavimo na neke međunarodne konkurse - kaže Rajić.

NBS: Nema blokade ispod dinara

U Narodnoj banci Srbije kažu da ne postoje blokade manje od jednog dinara.

- Proverom u bazi podataka blokiranih matičnih brojeva u prinudnoj naplati konstatovali smo da nema slučajeva da su dužnici blokirani u iznosu od 0,14 dinara ili manjim od jednog dinara. Programski je onemogućen unos naloga blokade u iznosu manjem od jednog dinara - objašnjavaju u NBS.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.