Aerodrom Niš: Sve je po zakonu, grad Niš odobrio svaki dinar

Izvor: N1 televizija, 08.Jun.2018, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aerodrom Niš: Sve je po zakonu, grad Niš odobrio svaki dinar

Rukovodstvo Javnog preduzeća (JP) Aerodrom Niš saopštilo je, povodom smene direktora Vladice Đurđanovića, da je aerodrom u trogodišnjem periodu restrukturiranja poslovao "u potpunosti u skladu sa pozitivnim zakonskim normama i odlukama nadležnih organa".

"Skupština Grada Niša je usvajala Progame poslovanja i naročito Posebne programe poslovanja koji su definisali svaki dinar koji se trošio iz budžeta Grada Niša, pa i zarade zaposlenih", navedeno je u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prosleđenom povodom smene direktora na sednici Gradskog veća, uz obrazloženje da je Đurđanović prekršio zakon koji ograničava rast zarada u javnom sektoru.

Rukovodstvo aerodroma je podsetilo da je na sistematizaciju radnih mesta saglasnost davalo Gradsko veće, a koeficijenti po kojima su utvrđivane zarade zaposlenih su određivani Kolektivnim ugovorom koji je potpisivan između grada Niša, JP Aerodrom Niš i reprezentativnog sindikata tog preduzeća.

Upravo je prošlog meseca, kazali su u aerodromu, potpisan novi Kolektivni ugovor i data saglasnost na novu sistematizaciju.

"Do probijanja mase sredstava predviđenih za isplatu zarada nikad nije došlo jer aerodrom nikad nije iskoristio sva predviđena sredstva definisana za zarade po programima koje je usvajala Skupština grada Niša", kazali su u niškoj vazdušnoj luci.

Skupština grada Niša je, naglasili su, svojim odlukama povećavala masu za isplatu zarada jer je, u trenutku stupanja na snagu Zakona kojim je ograničena ispalata zarada u javnom sektoru, JP Aerodrom Niš isplaćivao minimalnu linearnu zaradu svim zaposlenima.

U tom preduzeću su naveli da do ovog trenutka JP Aerodrom Niš nije dobio zapisnik kontrole budžetske inspekcije Grada Niša, a ni rešenje Gradskog veća sa predlogom za smenu direktora.

Ćulibrk: Valjda je grad znao kada su povećane plate

Gostujući u Danu uživo TV N1, urednik NIN-a Milan Ćulibrk upitao je kako je grad Niš tek sada utvrdio da su 2015. godine na Aerodromu nepropisno povećane plate.

“Šta ima budžetska inspekcija da proverava, valjda su u gradu znali kada su povećane plate. Ne, nego su se setili sada kada su se građani pobunili protiv predaje Aerodroma državi”, primetio je Ćulibrk.

Inicijativa: Partijski kanali na delu

Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" saopštila je da je smena direktora isključivo pokušaj da se pokaže Vansiju (koncesionaru beogradskog aerodroma) da država može, kroz partijske kanale, da kontroliše razvoj niškog aerodroma i bez zvaničnog preuzimanja.

Inicijativa je zatražila da Skupština grada odbije predlog o smeni direktora aerodroma jer je Gradsko veće odluku o smeni donelo na osnovu nalaza budžetske inspekcije koji nije još konačan.

"Aerodrom Niš ima rok od pet dana da, od trenutka kada stigne izveštaj budžetske komisije, odgovori žalbom na rešenje. Direktor ima rok od 20 dana da dostavi svoj odgovor nakon čega bi Gradsko veće donelo konačan zaključak i uputilo ga na izglasavanje Skupštini grada", naveli su predstavnici Inicijative "Ne damo niški aerodrom".

U saopštenju se navodi da izveštaj aerodroma iz 2018. godine pokazuje da je aktuelna "kriza" oko poklanjanja aerodroma loše uticala na prihode ovog preduzeća.

"Dosadašnje izjave republičkih i lokalnih čelnika i lidera SNS-a sve vreme usmerene su na urušavanje poslovnog ugleda aerodroma 'Konstantin Veliki', što, takođe, nije i ne može dobro da utiče ni na poslovni imidž aerodroma kod kompanija koje lete iz Niša", istakli su u Inicijativi.

Poslednja dešavanja u vezi sa aerodromom "Konstantin veliki" prati i naša reporterka Gordana Bjeletić:

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.