Kako zvuči srpska narodna pesma na engleskom?

Izvor: Prva.rs, 17.Apr.2014, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako zvuči srpska narodna pesma na engleskom?

Da li ste se nekada pitali šta je zajedničko nahovanju crtaća i haškom tribunalu? Može li se srpska narodna pesma prepevati na engleski? Kakva je veza između pobednika na Matematičkoj olimpijadi i ražnjeva od prohroma?  Na ova nesvakidašnja, ali i mnoga druga pitanja, odgovara poznati glumac, komičar Ivan Tomić u svom stendapu “Čiča Tomićeva koliba“. Ovoga puta Ivanu Tomiću će se pridružiti gost – Englez iz Beograda, Oliver Sotra.
Ivan Tomić se glumom bavi od 1994. >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << godine. U pozorištu, na radiju, filmu i televiziji je ostvario veliki broj uloga. Tomić se od pre dve godine uspešno oprobao u žanru stendap komedije i od tada nastupa sa “Čiča Tomićevom kolibom” širom Srbije, ali i u Sloveniji, Švajcarskoj, Engleskoj i Hrvatskoj.
Oliver Sotra je britanski stendap komičar koji živi i radi u Beogradu. Kaže da ga umeće Kung Fu-a, dve fakultetske diplome iz književnosti i političkih nauka i znanje pet jezika, ni izbliza nisu pripremili za život u Srbiji. Dve nedelje provedene u Beogradu obezbedile su mu tri puta više materijala za scenu nego vreme provedeno u Londonu. Njegov stendap fokusiran je na iskustva života jednog Engleza u Beogradu i interpretaciju Balkana iz zapadnjačkog ugla.
Nastala u 18. veku na prostorima Velike Britanije, stendap komedija predstavlja scensku formu koja doživljava ekspanziju poslednjih godina, kako kod nas, tako i u zemljama regiona. Današnje poimanje zabave dobija potpuno novi pristup ovom kulturnom aktivnošću, a osobenost stendapa kao izraza ogleda se u humorističkom iznošenju stavova komičara, kao i njihovoj slobodi da u isto vreme budu i pisci i reditelji i glumci. Začeta sa idejom da se čuje glas obespravljenih koji su tražili način da se podsmehnu bahatosti i moći, stendap komedija je danas slavlje zdravog razuma i iskrenog smeha.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.