Izložba: Novi pogledi u kineskoj savremenoj umetnosti

Izvor: NaDlanu.com, 08.Okt.2013, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba: Novi pogledi u kineskoj savremenoj umetnosti

Muzej istorije Jugoslavije u saradnji sa Ministarstvom kulture Narodne Republike Kine, i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, biće domaćin izložbe Novi pogledi u kineskoj savremenoj umetnosti, koja nakon Sofije, Bukurešta i Praga gostuje u Beogradu. Najveću izložbu kineske savremene umetnosti u Istočnoj Evropi posetioci će imati priliku da vide od 15. oktobra do 15. novembra 2013. godine.

Na izložbi će biti predstavljeno preko šezdeset radova četrdeset >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << autora, predstavnika tri generacije kineskih umetnika, čija dela pripadaju širokom spektru umetničkih izraza, od ulja na platnu, skulptura, fotografija, do video instalacija i dizajna. U periodu od 1949. do 1976. godine, dominantan umetnički pravac bio je soc-realizam. Nakon ovog razdoblja usledile su reforme koje donose ubrzanu modernizaciju i otvaranje Kine prema svetu. Kineski umetnici počinju da primenjuju nove umetničke pristupe i da eksperimentišu sa modernim umetničkim izrazima. Novi koncepti, ideje, tehnike i materijali postaju sastavni deo savremene umetničke prakse. Tendencije koje preovlađuju u umetnosti poslednjih decenija su politički pop art i cinični realizam koji odražavaju umetnička promišljanja savremenog sveta. Danas kineska savremena umetnost predstavlja važan deo moderne kineske kulture i jedinstvenu silu u svetskoj umetnosti. O globalnoj ekspanziji kineske umetnosti tokom poslednjih decenija govore i podaci da je tokom devedesetih godina prošlog veka u Pekingu postojalo 5 galerija savremene umetnosti, dok ih danas ima nekoliko stotina. Na svetskom tržištu umetnina radovi kineskih umetnika dostižu najviše cene. Podrška umetnosti i kulturi je među najvažnijim prioritetima kineske državne politike. Izložba u Muzeju istorije Jugoslavije jedna je od prvih aktivnosti u povezivanju kultura i podsticanju saradnje između Srbije i Kine, u okviru potpisanog Programa saradnje u oblasti kulture i umetnosti između Ministarstva kulture Narodne Republike Kine i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za period 2013-2016. Za razumevanje izložbe Novi pogledi u kineskoj savremenoj umetnosti neće vam biti potreban prevodilac: dovoljno je setiti se kineske poslovice da „slika govori više od reči“. Kustos izložbe: Šin Dong ČengIzložba će biti otvorena od 15. oktobra do 15. novembra svakoga dana osim ponedeljka od 10 do 18 časova.

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

Slikari kontinuiteta

Izvor: SEEcult.org, 09.Okt.2013, 12:54

Muzej savremene umetnosti u Beogradu predstavlja u Novom Sadu izložbu radova slikarskog dela Beogradske grupe koja omogućava da se sagledaju njihovi pojedinačni doprinosi na polju afirmacije slikarstva posleratnog srpskog modernizma.

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.