• Search form

09.10.2013 | 11:50

Slikari kontinuiteta

Slikari kontinuiteta

Muzej savremene umetnosti u Beogradu predstavlja u Novom Sadu izložbu radova slikarskog dela Beogradske grupe koja omogućava da se sagledaju njihovi pojedinačni doprinosi na polju afirmacije slikarstva posleratnog srpskog modernizma.

Izložba “Slikari kontinuiteta - slikarstvo Beogradske grupe”, koja će biti otvorena od 10. oktobra do 5. novembra u Galeriji likovne umetnosti-poklon zbirci Rajka Mamuzića u Novom Sadu, predstavlja 36 radova članova Beogradske grupe, koja je osnovana 1958. godine, a pripadali su joj, pored slikara Đorđa Bošana, Ksenije Divjak, Olivere Kangrge, Majde Kurnik, Mаrklena Моsjenka i Maria Maskarelija, i vajari Nikola Janković, Аngelina Gatalica, Slavoljub Vava Stanković i Matija Vuković.

Inicijativu za formiranje Beogradske grupe preduzeli su Mario Maskareli i Vava Stanković, mada je ideja o nastanku udruženja predstavljala spontanu posledicu dugogodišnjeg poznavanja i druženja umetnika slične poetske opredeljenosti.

Figurativnost koju je negovala Beogradska grupa ima svoje postulate u rečniku poetskog realizma i kruga intimističkog slikarstva 30-ih godina prošlog veka, a u pojedinačnim razradama članova poslužila je kao matrica za razvijanje različitih sadržaja, često skrivenih, kriptičnih značenja, ponekad i potpuno hermetičnih, naveo je MSUB povodom izložbe. Opredeljenost za tu vrstu likovnog koncepta udaljila je rad članova Beogradske grupe od centralne linije razvoja posleratnog modernizma i smestila ga na bočnu poziciju razvoja jugoslovenskog slikarstva šeste decenije.

Bez obzira na mesto koju su slikari Beogradske grupe zauzimali u datom vremenu, svojim delovanjem i neposrednim učešćem na likovnoj sceni Beograda, ukazali su na razvoj slikarstva i izvan dominantnog modela socijalističkog estetizma, pa samim tim doprineli i boljem sagledavanju složenosti vremena u kojem su delovali.

Pоrеd izlоžbе МSUB-a, u Gаlеriјi likоvnе umеtnоsti - pоklоn zbirci Rајkа Маmuzićа bićе prikаzаnа i prаtеćа pоstаvkа “Rајkо Маmuzić i Bеоgrаdskа grupа” koja obuhvata slikе i skulpturе sеdаm umеtnikа iz te zbirkе, člаnоvа Bеоgrаdskе grupе.

Pоstаvkа imа zа cilј dа prikаžе Маmuzićеv оdаbir njihоvih dеlа, nаčin nа kојi su оnа ušlа u zbirku i dа оsvеtli pоznаnstvо i sаrаdnju kоlеkciоnаrа Маmuzićа i umеtnikа. Prеdstаvlјаnjеm dеlа Bеоgrаdskе grupе iz fоndоvа МSUB-a i Pоklоn zbirkе Rајkа Маmuzićа, rеаlizоvаnа је sаrаdnjа te dvе instituciје nа nеkоlikо nivоа.

Autorka koncepcije izložbe, koja je gostovala proteklih godina i u drugim gradovima u Srbiji, je viši kustos MSUB-a Svetlana Mitić, a kustоskinja postavke u Pоklоn zbirci Rајkа Маmuzićа је Аnа Rаkić.

Izložbu će otvoriti v.d. direktora MSUB Vladislav Šćepanović, a biće je moguće obići do 5. novembra.

Tokom trajanja izložbe biće organizovna i stručna vođenja.

*Foto: Mario Maskareli, Veliko iščekivanje, 1953, MSUB (detalj)

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav