Ekološke kese u „Maksiju“

Izvor: Blic, 26.Mar.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekološke kese u „Maksiju“

Kompanija „Delta Maksi" prva je trgovinska kompanija u Srbiji koja će u cilju očuvanja životne sredine u sve svoje maloprodajne objekte „Tempo", „Maksi" i „Mini Maksi" uvesti upotrebu biorazgradivih plastičnih kesa. Ovaj projekat promovisan pod sloganom „Za bolje navike" predstavlja pionirski poduhvat u našoj zemlji, a realizovan je pre zakona koji će regulisati tu oblast poslovanja.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Delta Maksi" je ovaj projekat pokrenula prošlog leta. Tako je, prema rečima Radenka Kerkeza, šefa projekta, ostvarena saradnja sa engleskom kompanijom „Simfoni environmental" i sa šest domaćih proizvođača kesa koji su i dobavljači „Delta Maksija".

- Najznačajnija novina u proizvodnji biorazgradivih kesa odnosi se na dodavanje aditiva D2W čiji je proizvođač kompanija „Simfoni environmental", a koji običnoj plastici menja svojstva i čini je biorazgradivom. Ove kese razgrađuju se 100 puta brže od običnih i to bez štetnih ostataka, a krajnji produkti razgradnje jesu molekuli prijemčivi za mikroorganizme iz prirode. Tačnije, produkti razgradnje su ugljen-dioksid, voda, pa čak i humus. Vek trajanja kesa je četiri godine - objasnio je Kerkez.

Rajko Mandić, direktor „Delta Maksi Srbija", objašnjava da je ova kompanija u projekat ušla jer su smatrali da kao vodeći trgovinski lanac u zemlji imaju obavezu da se uključe u rešavanje problema masovne upotrebe plastičnih kesa.

- Mi smo prvi maloprodajni lanac u zemlji koji je uveo biorazgradive kese i nadam se da će i drugi slediti naš primer. Posebno mi je drago što je država prepoznala da su ekološke teme značajne i aktuelne i siguran sam da se ovaj projekat odlično nadovezuje na kampanju „Očistimo Srbiju", kao i strategiju održivog razvoja. Proces distribucije biorazgradivih kesa u nekim od naših objekata počeo je 23. marta, a potpuna zamena običnih kesa u svim našim objektima u Srbiji biće završena u naredna tri meseca. U sledećoj fazi ovog projekta zamena kesa biće uvedena u sve naše objekte na tržištima Crne Gore i Bosne i Hercegovine - kazao je Mandić i napomenuo da će manje kese, kao i dosad, biti besplatne, dok će veće kese biti naplaćivane po dosadašnjim cenama.

Još dve godine po starom

Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra životne sredine, čestitao je juče „Delta Maksiju" na realizaciji projekta.

- Zakon o ambalaži nalazi se na dnevnom redu sledećeg zasedanja Skupštine, koje će biti održano u ponedeljak. Ministarstvo podržava ovu akciju i nadam se da će pre primene ovog zakona i svi ostali trgovci početi sa zamenom običnih biorazgradivim kesama - kazao je Vesić.

Vesić je dodao da su na nedavno sastanku sa ministarstvom proizvođači kesa u Srbiji iskazali spremnost da pređu na proizvodnju biorazgradivih kesa i izrazio nadu da će u narednih godinu-dve problem s običnim kesama u Srbiji biti rešen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.