„Delez” vraća dugove dobavljačima

Izvor: Politika, 02.Nov.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Delez” vraća dugove dobavljačima

Otplata je počela neposredno nakon preuzimanja celokupnog maloprodajnog sistema „Maksija” i „Tempa”, kaže za „Politiku” David Vander Skuren, generalni direktor „Delez grupe” za Srbiju, BiH i Crnu Goru

– Iznos od 300 miliona evra, koji se često pominje kada se govori o dugovanju koje je sa „Delta maksija” prešlo u nadležnost nas kao novih vlasnika, ne odnosi se na dugovanja prema dobavljačima. Suma od 300 miliona evra je finansijsko dugovanje koje je uračunato >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u samu akviziciju i ona predstavlja zaostali dug koji je „Maksi” imao prema finansijskim institucijama – kaže za „Politiku” David Vander Skuren, generalni direktor „Delez grupe” za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

– Plan je da se prihod od obveznica, koje je „Delez grupa” ponudila u Belgiji pre nekoliko nedelja, iskoristi za otplatu ovog duga – objašnjava Skuren.

Kako je sada jasno da se 300 miliona evra, koji se već mesecima pominju u javnosti, odnosi samo na kredite i dugove prema bankama, a ne prema dobavljačima, postavlja se pitanje koliko novca dobavljači potražuju od nekadašnjeg maloprodajnog lanca Miroslava Miškovića. Skuren to, međutim, nije želeo da precizira, ali, kako napominje, oni se već uveliko vraćaju.

– Otplata dugova prema dobavljačima otpočela je neposredno nakon preuzimanja celokupnog maloprodajnog sistema „Maksi” i „Tempo”. Velika količina novca je upotrebljena kako bi se najhitnija dugovanja odmah rešila i uspostavilo normalno snabdevanje naših prodavnica. „Delez grupa” nastoji da uspostavi dugoročan, partnerski odnos sa svojim dobavljačima – kaže novi prvi čovek „Maksija”.

Na pitanje o rokovima plaćanja robe dobavljačima, odnosno da li će oni biti kraći nego do sada, budući da je javna tajna da su mnogi na novac čekali i više od četiri meseca, Skuren odgovara da oni nisu isti u svim zemljama u kojima ovaj belgijski lanac radi.

– Politika naše grupe je da se ispoštuju uspostavljeni dogovori sa dobavljačima, kojima su, između ostalog, definisani i rokovi otplate. Ti rokovi nisu isti za sva tržišta na kojima „Delez grupa” posluje, te se rokovi isplate razlikuju između Grčke, Belgije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih, ali najbitnije je da se jednom uspostavljeni rokovi poštuju i „Delez Srbija” će to takođe činiti – ističe Skuren.

Proizvođači još ne žele javno da govore o visini potraživanja koja su imali ili i dalje imaju prema nekadašnjem „Delta maksiju”, ali mnogi od njih, naročito oni manji, kažu da su dugovanja već u potpunosti isplaćena.

– Nama je „Maksi” dugovao desetak miliona dinara i u jednom trenutku je isplaćen celokupan iznos. Sada duga nema i očekujemo odličnu saradnju i uredno plaćanje – kaže proizvođač konditora, jedan od manjih dobavljača „Maksija”.

Tako se ostvaruju očekivanja dobavljača da će im biti isplaćeni dugovi, budući da su još prilikom kupovine „Maksija” čelnici „Deleza” izjavili da preuzimaju sve račune, dugovanja i obaveze najvećeg srpskog maloprodajnog lanca. Ekonomisti smatraju da bi svež novac mogao da utiče na barem blago povećanje likvidnosti u našoj zemlji, ali još je bitnije to što će ubuduće rokovi plaćanja biti kraći.

Belgijska „Delez grupa” kupila je početkom marta ove godine maloprodajni lanac „Delta maksi” za 932,5 miliona evra, a u julu je Komisija za zaštitu konkurencije odobrila preuzimanje. „Delez” posluje na tri kontinenta, ima 2.816 prodavnica, zapošljava 138.600 ljudi, a prošle godine imala je prihod od 20,8 milijardi evra.

S. Despotović

objavljeno: 03.11.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Delez plaća dug, ne zna se koliki

Izvor: B92, 03.Nov.2011, 13:15

Beograd -- Delez je počeo otplatu dugova dobavljačima odmah po preuzimanju Delta maksija, kaže David Vander Skuren, direktor Delez grupe za Srbiju, BiH i Crnu Goru..."Iznos od 300 miliona evra, koji se često pominje kada se govori o dugovanju koje je sa Delta maksija prešlo u nadležnost nas kao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.