Sve više siromašne dece

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2010, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više siromašne dece

BEOGRAD,NOVI SAD -

Broj dece koja žive ispod granice siromaštva povećan je zbog ekonomske krize, izjavio je danas ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

"Procenat siromaštva kod dece je mnogo veći nego kod ostale populacije - kod dece do 14 godina 9,7 odsto, kod dece od 14 do 18 godina 8,1 odsto", rekao je Ljajić otvarajući "Dečju nedelju" u Beogradu.

Ministar je rekao da socijalna davanja u Srbiji nisu dovoljna ali da ipak postoji računica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po kojoj bi stopa siromaštva bila i do osam odsto veća da ih nema.

"Dečji dodatak u Srbiji prima oko 384.000 mališana, pomoć za obezbeđenje porodice oko 70.000 porodica, a roditeljski dodatak 61.000 porodica", naveo je Ljajić.

Prema njegovim rečima, smanjen je broj dece bez roditeljskog staranja u institucijama.

"U 2009. godini usvojeno je 135 mališana, što je četrdesetak više nego pre tri godine", rekao je Ljajić.

Ljajić je naveo da je zakonska regulativa u oblasti prava deteta dobra ali da postoje problemi kod implementacije i primene zakona.

Prema njegovim rečima, država će izdvajati veća sredstva za obrazovanje i socijalnu i zdravstvenu zaštitu dece.

Zamenica zaštitnika građana za prava deteta Tamara Lukšić - Orlandić navela je da je ove godine povećan broj slučajeva nasilja nad decom, pogotovo seksualnog zlostavljanja.

Prema njenim rečima, deca ukazuju na nasilje i iskrena su kada govore o tome, ali ih niko ne sluša, odnosno mišljenju deteta ne pridaje se dovoljan značaj.

"Ombudsman će posebnu pažnju posvetiti pravu deteta na sopstveno mišljenje. Početni korak je otvaranje Panela mladih savetnika koji će učestvovati u radu ombudsmana i savetovati starije", rekla je ona.

Direktorka kancelarije UNICEF-a u Srbiji Judita Rajhenberg kazala je da treba usvojiti novi Zakon o socijalnoj zaštiti koji će obezbediti bolju sistemsku i materijalnu podršku za najugroženije.

"Još jedan nerešeni problem je nasilje nad decom. Dve trećine dece svaki dan je izloženo nekoj vrsti nasilja, da li u porodici, školi, na ulicama ili stadionima", kazala je ona i dodala da država mora da uradi više kako bi zaštitila decu.

"Dečja nedelja" se ove godine obeležava od 4-10. oktobra pod sloganom "Zastani, svete, bar na trenutak, da deca nađu siguran kutak".

Organizatori manifestacije "Prijatelji dece Srbije" dodelili su danas povelju za dobročinstvo deci "Maslačak" arhitekti Miodragu Stanojeviću.

Stanojević je ranije opštini Savski venac poklonio kuću u kojoj će biti napravljen vrtić.

Mojić: Deset odsto dece u Vojvodini živi u siromaštvu

Pokrajinska sekretarka za socijalnu politiku i demografiju Novka Mojić izjavila je danas da sve više dece u Vojvodini živi u siromaštvu.

Mojićeva je na konferenciji za novinare povodom manifestacije "Dečja nedelja" navela da deset odsto dece u Vojvodini živi u siromaštvu, a još toliko na samoj ivici siromaštva.

Prema njenim rečima, iako je napravljena Nacionalna strategija u borbi protiv siromaštva, njenu primenu zaustavila je ekonomska kriza.

"Ali, nedopustivo je da dečiji dodatak bude socijalna kategorija, već treba da bude mera podrške natalitetu i stoga mora biti pronađen način da on bude znatno veći, ukoliko želimo da nam populacija bude mlađa", kazala je Novka Mojić.

Podsetila je da dečji dodatak iznosi 2.000 dinara.

Dodala je da u Dečjoj nedelji javnosti treba skrenuti pažnju na prava i na potrebe dece, ukazivanje na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju u zaštiti i ostvarivanju prava dece.

Mojićeva je najavila da će predstavnici njenog sekretarijata u Dečjoj nedelji obići vrtiće u Subotici, Adi i Baču, a porodici Borovčanin iz Novog Sada, koja je dobila trojke, biće uručena jednokratna novčana pomoć od 600.000 dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.